Αλλαγή πλεύσης για τη ναυσιπλοΐα στη Νιγηρία

Αλλαγή πλεύσης για τη ναυσιπλοΐα στη Νιγηρία

2351
Αλλαγή πλεύσης για τη ναυσιπλοΐα στη Νιγηρία

Mε πρόσφατη απόφαση του υπουργού Μεταφορών της Νιγηρίας, Rotimi Amaechi, η χώρα αναστέλλει τη λειτουργία του ασφαλούς αγκυροβολίου, μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει την προστασία των εμπορικών πλοίων από φαινόμενα πειρατείας.

Τη Secure Anchorage Area, μια περιοχή γύρω από το λιμάνι του Λάγος, διαχειριζόταν από κοινού το Πολεμικό Ναυτικό της Νιγηρίας και η ιδιωτική εταιρεία Ocean Maritime Solutions (OMS). Κατά τον υπουργό Amaechi, η δημιουργία αγκυροβολίου για την ασφάλεια των πλοίων είναι παράνομη και συνεπώς όλα τα εμπορικά πλοία που εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της αφρικανικής χώρας θα πρέπει να αγκυροβολούν στα εγχώρια λιμάνια υπό τη Nigerian Ports Authority (NPA).

Την απόφασή του αυτή ανακοίνωσε ο κ. Amaechi στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την έναρξη του Deep Blue project, το οποίο τρέχει η Nigerian Maritime Administration and Safety Agency (NIMASA) στο Λάγος. Κατά τον ίδιο, το Deep Blue project θα μειώσει δραστικά την πειρατεία στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας αλλά και στον Κόλπο της Γουινέας, ενώ «ένας ιδιώτης δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων στη χώρα, και αυτό είναι δείγμα αποτυχίας στο σύστημα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Να σημειωθεί ότι η αποστολή του Deep Blue project θα ενισχυθεί με υψηλής τεχνολογίας υποδομές, συμπεριλαμβανομένων έξι σκαφών αναχαίτισης και ενός ειδικών αποστολών. O γενικός διευθυντής της NIMASA, Dr Dakuku Peterside, ανέφερε πως μέχρι το καλοκαίρι το 80% των assets για το Deep Blue project θα έχουν καταφθάσει στη Νιγηρία.

Η Δυτική Αφρική κατέγραψε έναν σημαντικό αριθμό απαγωγών ναυτικών από εμπορικά πλοία το 2019 και μόνο το δ΄ τρίμηνο του έτους τα περιστατικά αυτά έφτασαν τα έξι, με 64 ναυτικούς να απάγονται, σύμφωνα με στοιχεία του International Maritime Bureau.

Φωτό: Frauke Feind/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.