Σουέζ και Καράτσι λένε «όχι» στα open loop scrubbers

Σουέζ και Καράτσι λένε «όχι» στα open loop scrubbers

1016
Σουέζ και Καράτσι λένε «όχι» στα open loop scrubbers

Έπειτα από ανησυχίες μερίδας βιολόγων και περιβαλλοντολόγων σχετικά με την πιθανή αρνητική επίπτωση των οpen loop scrubbers όσον αφορά τις απορρίψεις του νερού πλύσης σε λιμενικές περιοχές και ζώνες, αυξάνονται τα λιμάνια που αρνούνται τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Ορισμένα λιμάνια, όπως της Σιγκαπούρης, της Fujairah και του Μπαχρέιν, έχουν εδώ και αρκετούς μήνες ανακοινώσει την αρνητική τους στάση, ενώ πρόσφατα και οι λιμενικές αρχές στο Καράτσι του Πακιστάν ανακοίνωσαν την απαγόρευση της χρήσης τους. Επιπλέον, χώρες όπως η Μαλαισία και οι Βερμούδες δεν επιτρέπουν τη χρήση των open loop scrubbers όχι μόνο σε κεντρικά λιμάνια αλλά και στο σύνολο των εθνικών υδάτων τους.

Τη χρήση συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers) τύπου open loop στην Ευρώπη έχουν απαγορεύσει το Βέλγιο, η Γερμανία (σε ό,τι αφορά τον Ρήνο) και στις ΗΠΑ οι πολιτείες της Καλιφόρνιας και της Μασαχουσέτης. Η πιο πρόσφατη απαγόρευση χρήσης open loop scrubbers αφορά το Κανάλι του Σουέζ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Αρχή του Καναλιού του Σουέζ ενημέρωσε με εγκύκλιο τη διεθνή κοινότητα ότι δεν επιτρέπεται η απόρριψη νερού πλύσης από open loop scrubbers κατά τη διάρκεια της διέλευσης στην περιοχή.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.