Κεντρική Αμερική: Ιστορική συμφωνία με επίκεντρο τα λιμάνια

Κεντρική Αμερική: Ιστορική συμφωνία με επίκεντρο τα λιμάνια

203
Κεντρική Αμερική: Ιστορική συμφωνία με επίκεντρο τα λιμάνια

O πρόεδρος της Γουατεμάλας, Alejandro Giammattei, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο το Ελ Σαλβαδόρ να κατασκευάσει και να διαχειριστεί ένα νέο λιμάνι στα ύδατά της.

Σε συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, ο κ. Giammattei, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πρόσφατα, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα πρέπει να εργαστούν από κοινού και να δημιουργήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη projects δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος στις ακτές της Γουατεμάλας.

Παράλληλα σημείωσε ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία στην ιστορία της Κεντρικής Αμερικής το Ελ Σαλβαδόρ να αναπτύξει λιμενικές υποδομές στον Ατλαντικό, και μάλιστα στον Ατλαντικό της Γουατεμάλας.

Να σημειωθεί ότι μπορεί το Ελ Σαλβαδόρ να βρέχεται από τον Ειρηνικό, δεν έχει όμως καμία πρόσβαση στον Ατλαντικό Ωκεανό. Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, οι ηγέτες των δύο χωρών ανακοίνωσαν επίσης ότι οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Ελ Σαλβαδόρ και Γουατεμάλας θα θεωρούνται τοπικές, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να ενισχυθεί ο τουρισμός.

Από την πλευρά του, ο κ. Bukele ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα πραγματοποιήσουν από κοινού επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες και logistics στις ακτές της Γουατεμάλας στον Ατλαντικό. «Πρόκειται για κάτι ιστορικό, δεν μπορώ να θυμηθώ να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο σε ό,τι αφορά την ενότητα της Κεντρικής Αμερικής.

Φωτό: Nareeta Martin/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.