Επιδοτήσεις στα ναυπηγεία: Στο ίδιο τραπέζι Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Επιδοτήσεις στα ναυπηγεία: Στο ίδιο τραπέζι Ιαπωνία και Νότια Κορέα

179
Επιδοτήσεις στα ναυπηγεία: Στο ίδιο τραπέζι Ιαπωνία και Νότια Κορέα

H Ιαπωνία ζήτησε από τη Νότια Κορέα την επανέναρξη των συνομιλιών για τις φερόμενες επιδοτήσεις της Σεούλ στη ναυπηγική της βιομηχανία, που οδηγούν σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Εμπορίου της Νότιας Κορέας.

Σε περίπτωση που οι συζητήσεις πέσουν στο κενό, η Ιαπωνία θα κοινοποιήσει επίσημο αίτημα για διαβούλευση στο πλαίσιο του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2018 οι δύο πλευρές είχαν συναντηθεί στη Σεούλ προς άμβλυνση των διαφορών τους στο εν λόγω ζήτημα, αφορμή του οποίου ήταν οι μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις της Νότιας Κορέας στα ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering το 2015. Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Νότιας Κορέας τότε είχε διαμηνύσει ότι το εν λόγω μέτρο ήταν σε συμφωνία με τους διεθνείς κανονισμούς. Εν τέλει οι συνομιλίες κράτησαν έναν μήνα, χωρίς να βγαίνει λευκός καπνός.

Διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν ότι η «κόντρα» δύο κρατών με επίκεντρο τα ναυπηγεία εντάσσεται στην ευρύτερη κλιμάκωση των εμπορικών σχέσεών τους, που κρατά πολλά χρόνια, και τον περασμένο Σεπτέμβριο οδήγησε τη Νότια Κορέα να αφαιρέσει την Ιαπωνία από τη λίστα με τους έμπιστους εμπορικούς εταίρους της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.