Τα Poseidon Principles επεκτείνονται– Οι Κινέζοι απουσιάζουν

Τα Poseidon Principles επεκτείνονται– Οι Κινέζοι απουσιάζουν

333
Τα Poseidon Principles επεκτείνονται– Οι Κινέζοι απουσιάζουν

Tρεις ακόμη τράπεζες με διεθνή παρουσία και υψηλή έκθεση στη ναυτιλία εντάχθηκαν πρόσφατα στα Poseidon Principles, τη συνεργασία δηλαδή μεγάλων τραπεζών που σκοπό έχει να ελέγχεται κατά πόσο οι ναυτιλιακές εταιρείες-πελάτες τους ευθυγραμμίζονται με τις οδηγίες του ΙΜΟ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG).

Ο λόγος για τις BNP Paribas, Credit Suisse και Bpifrance που αποτελούν αντίστοιχα το 15ο, 16ο, 17ο τραπεζικό ίδρυμα που συμμετέχουν στα Poseidon Principles. Οι δεκαεπτά μέχρι στιγμής εταίροι στο project έχουν συνδυασμένη έκθεση σε ναυτιλιακά δάνεια περί τα $140 δις, αντιπροσωπεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το 30% του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι τα δύο από τα τρία νέα μέλη των Poseidon Principles, η BNP Paribas και η Credit Suisse, βρίσκονταν στη δεύτερη και στην όγδοη θέση στην κατάταξη με τους κορυφαίους δανειστές της ναυτιλίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην τελευταία έκθεση της Petrofin.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι κανένα από τα μέλη της πράσινης συμμαχίας δεν προέρχεται από την Ασία, παρά το γεγονός ότι συμμετέχουν ενεργά και αυξανόμενα στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας.

Κύκλοι της αγοράς ευελπιστούν ότι σταδιακά και οι κινεζικές τράπεζες με σημαντική έκθεση στη ναυτιλία θα ενταχθούν στα Poseidon Principles, με σκοπό σταδιακά να μετεξελιχθούν σε κανάλι διάδοσης και συμβολής στη συμμόρφωση της ναυτιλίας με τους διεθνείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.