Το πρώτο ηλιακό πάρκο μεγάλης κλίμακας του Κατάρ

Το πρώτο ηλιακό πάρκο μεγάλης κλίμακας του Κατάρ

129
Το πρώτο ηλιακό πάρκο μεγάλης κλίμακας του Κατάρ

To Κατάρ υπέγραψε συμφωνία με τη γαλλική Total και την ιαπωνική Marubeni για την κατασκευή του πρώτου ηλιακού πάρκου παραγωγικής δυναμικότητας 800 megawatts (MW), όπως σημείωσε σε μέσα της χώρας του ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad al-Kaabi.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του project, που θα λάβει χώρα κοντά στην Ντόχα, θα αγγίξει τα $467 εκατ., ανέφερε ο κ. Αl-Kaabi, και πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2022, χρονιά δηλαδή κατά την οποία το Κατάρ θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Μέσω του εν λόγω project, το Κατάρ θα παράγει έως και οκτώ φορές περισσότερο ηλεκτρισμό από αυτόν που αρχικά είχε δεσμευτεί μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σημειώνεται ότι, στο φιλόδοξο αυτό πλάνο, το joint venture μεταξύ των εταιρειών Qatar Petroleum (QP) και Qatar Electricity and Water Company (QEWC) θα συμμετέχει με ένα ποσοστό 60%, ενώ το εναπομείναν 40% θα ανήκει στην Total και στη Marubeni. O επικεφαλής της Total, Patrick Pouyanne, σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση ότι, όταν ολοκληρωθεί το ηλιακό πάρκο, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο που έχει κατασκευάσει ποτέ το γαλλικό conglomerate.

Φωτό: Valdrin Xhemaj/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.