Στο 6,1% η ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ το 2019

Στο 6,1% η ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ το 2019

37
Στο 6,1% η ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ το 2019

Ρυθμό ανάπτυξης 6,1% κατέγραψε η κινεζική οικονομία για το 2019, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς η μειωμένη εγχώρια ζήτηση και η ένταση που δημιουργήθηκε με τις ΗΠΑ επηρέασαν σημαντικά την οικονομία του Πεκίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας (NBS), η οικονομία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη εμφάνισε τη χαμηλότερη επίδοσή της από το 1990. Το 2018 η ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ είχε φτάσει το 6,6%.

Παρά το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία έχανε συνεχώς επίπεδα κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2019, το τέταρτο τρίμηνο του έτους σταθεροποιήθηκε στο 6%, όσο δηλαδή και κατά το προηγούμενο τέταρτο του έτους.

Αξιωματούχος του NBS, παρουσιάζοντας τα στοιχεία σε συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η παγκόσμια οικονομική και εμπορική ανάπτυξη βαίνει μειούμενη, καθώς πλέον υπάρχουν διεθνώς περισσότερες εξελίξεις που προκαλούν αβεβαιότητα».

Στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν, ενώ παράλληλα και η εγχώρια ζήτηση εμφάνισε πτωτική πορεία.

Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,7% το 2019, χαμηλότερα σε σχέση με το 2018, οπότε και είχε ανέλθει σε 6,2%.

Φωτό: Dave Francis/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.