Όλα όσα είπε ο πρόεδρος Τραμπ στο Νταβός

    226
    Όλα όσα είπε ο πρόεδρος Τραμπ στο Νταβός

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την Τρίτη στο Νταβός ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές  «θα παραμείνουν στη θέση τους κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για μια δεύτερη εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο», ενώ υπογράμμισε ότι αν η Ουάσιγκτον δεν είχε επιβάλει τους δασμούς η πρόσφατη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας δεν θα ήταν ποτέ δυνατή. Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στην Ελβετία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ωστόσο  τη σχέση του με τον Κινέζικο Πρόεδρο Xi Jinping «εξαιρετική», τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών είχαν βελτιωθεί μετά από μια «ταραχώδη περίοδο».

    Στην 30λεπτη ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ  αυτό-επαίνεσε τα «τεράστια» οικονομικά επιτεύγματα κατά τα πρώτα τρία χρόνια της διοίκησής του και έκρινε με δριμείς χαρακτηρισμούς την αδράνεια των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων οι οποίες κατά την άποψή του δεν αντιμετώπισαν τις «πρακτικές χειραφέτησης» της Κίνας. Υπογράμμισε επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ σήμερα είναι το χαμηλότερο εδώ και 50 χρόνια, ενώ κατά τη διάρκεια της προεδρία του δημιουργήθηκαν 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

    Ο κ. Τράμπ δήλωσε επίσης ότι οι εμπορικές συμφωνίες που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνησή του με την Κίνα και τον Καναδά και το Μεξικό (USMCA) αποτελούν το νέο μοντέλο εμπορίου για τον 21ο αιώνα ενώ χαρακτήρισε τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) μια «καταστροφή» , μια «αποτυχία δεκαετιών» αλλά και «ένα ναυάγιο που έπρεπε να καθαρίσει».

    Ο Αμερικανός πρέοδρος δήλωσε με υπερηφάνεια ότι «το αμερικανικό όνειρο αναγεννήθηκε πάλι» και ότι η «μεγάλη αμερικανική επιστροφή» που υποστηρίζει η κυβέρνησή του θα είναι υπερ των αμερικανών εργατών, του θεσμού της οικογενείας και των πολιτών των ΗΠΑ. Παράλληλα άσκησε δριμύτατη κριτική για την περιβαλλοντική ατζέντα του Davos δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «πρέπει να απορρίψουμε τους συνήθεις δυσοίωνες προφήτες- καταστροφολόγους».

    Ο Αμερικανός ηγέτης ανέφερε ότι άλλοι επίσης δυσοίωνοι προφήτες πρόβλεπαν την κρίση του υπερπληθυσμού του πλανήτη στη δεκαετία του 1960, τη μαζική… λιμοκτονία στη δεκαετία του 1970 και το τέλος του πετρελαίου στη δεκαετία του 1990. Κατά τον ίδιο όσοι κηρύττουν την καταστροφολογία επιθυμούν πάντοτε «την απόλυτη εξουσία» αλλά και « να ελέγχουν κάθε πτυχή της ζωής μας». Κατέληξε μάλιστα στην δήλωση ότι «δεν θα αφήσουμε ποτέ τους ριζοσπάστες σοσιαλιστές να καταστρέψουν την οικονομία μας και να καταστρέψουν τη χώρα μας».

    Φωτό: Gian Ehrenzeller/AΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.