Ίδρυμα Ωνάση: Μία ακόμη προσφορά στην Έρευνα και Τεχνολογία

Ίδρυμα Ωνάση: Μία ακόμη προσφορά στην Έρευνα και Τεχνολογία

343
Ίδρυμα Ωνάση: Μία ακόμη προσφορά στην Έρευνα και Τεχνολογία

Ένας σύγχρονος, άρτια εξοπλισμένος χώρος θα γίνει η νέα στέγη των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με τη συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση. Επισφράγιση της σχετικής πρωτοβουλίας έγινε κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου.

Ο «νέος» χώρος όπου θα γίνει η μεταστέγαση είναι ουσιαστικά ένα ολυμπιακό ακίνητο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Ολυμπιακό Κέντρο στην περιοχή Γουδή (Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας), το οποίο θα μετατραπεί σε σύγχρονο και λειτουργικό χώρο για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και προβλέπεται να προσφέρει μία σειρά από πολλαπλά οφέλη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στους χώρους του επιστημονικού κέντρου, που θα αποτελέσει κυψέλη έρευνας και τεχνολογίας, θα είναι δυνατή η αξιοποίηση σύγχρονων επιστημονικών ευρημάτων ερευνητικών κέντρων (Al, Smart Tech, Digital κ.λπ.), θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας και διεξαγωγής επιστημονικών ημερίδων, ενώ στους χώρους του θα φιλοξενούνται και θα διεξάγονται επιστημονικές ημερίδες».

Σημειώνεται, ότι η αναμόρφωση δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το Ίδρυμα Ωνάση -εκτός από το κόστος μελετών- θα καλύψει και το κόστος υλοποίησης. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη σημερινή συνάντηση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προσφορά και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι είναι μία πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαδιακή. Γλιτώνουμε 500.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο σε ενοίκια, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μία απολύτως κρίσιμη κρατική δομή, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, τόσο σημαντική καθώς η χώρα ετοιμάζεται να κάνει τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, αποκτά μία μόνιμη στέγη σε ένα κτίριο με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το οποίο απ’ ότι έχω δει θα γίνει, θα μετατραπεί σε ένα πραγματικό κόσμημα. Και χαίρομαι, μάλιστα, και είδα ότι θα υπάρχει και μία αίθουσα στο όνομα του Αλέξανδρου Ωνάση, που νομίζω ότι σημαδιακά έχει πολύ μεγάλη αξία. Οπότε, ευχαριστούμε για ακόμα μία σημαντική δωρεά το Ίδρυμα και προσβλέπουμε στη γρήγορη ολοκλήρωση του project. Εσείς, εξάλλου, έχετε μεγάλη εμπειρία να τα διαχειρίζεστε αυτά, ώστε εντός του 2021 να μπορέσουμε να κάνουμε τα εγκαίνια και να μετεγκατασταθεί όλο το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας στο νέο του σπίτι».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στη δρομολογημένη πλήρη αναμόρφωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο, όπως τόνισε, «μας επιβάλλει να σκεφτούμε με όρους μέλλοντος για το πώς θα αναδείξουμε με έναν τελείως διαφορετικό βιωματικό τρόπο, και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, τη μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά. Οπότε και εκεί θα σας θέλουμε αρωγούς και το λέω αυτό γιατί έχετε εμπειρία μεγάλη στα ζητήματα αυτά. Το έργο αυτό θα αποτελέσει ένα έργο απολύτως εμβληματικό για τη χώρα, αλλά θα είναι και μία ευκαιρία για μία ουσιαστική παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, μιας και γνωρίζω τα συνολικά σας ενδιαφέροντα για την υποστήριξη και του Δήμου της Αθήνας, με παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης, για τις οποίες αναμένω με πολύ ενδιαφέρον να ενημερωθώ».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι το Ίδρυμα Ωνάση ανέκαθεν «στηρίζει την καινοτομία, την έρευνα και τη ρήξη με το παρελθόν». «Το έχουμε κάνει σε πάρα πολλά πράγματα. Οι υποτροφίες μας, πλέον, έχουν ως νέα πρόσθετα χαρακτηριστικά, πέρα από την αριστεία, την καινοτομία και τη ρήξη με το παρελθόν. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο πιστεύουμε ότι θα γίνει το πρώτο ψηφιακό νοσοκομείο στη χώρα μας. Έχουμε μία άλλη πρωτοβουλία, την οποία έχουμε συζητήσει μαζί σας κύριε πρόεδρε και με το υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία ψηφιακών σχολείων. Χθες, εγκαινιάσαμε στη Νέα Υόρκη ένα καινούργιο πρόγραμμα με το New Museum, μία εξαιρετική πρωτοβουλία όπου Αθήνα και Νέα Υόρκη θα συνδυαστούν στον τομέα Extended Reality (επαυξημένη πραγματικότητα) και πολλά άλλα τέτοια. Επομένως, στον ορίζοντα του ’21 πλέον σαν χώρα οραματιζόμαστε -και πιστεύω ότι είναι και δικό σας όραμα- οραματιζόμαστε το μέλλον, κοιτάμε το μέλλον», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Φωτό: Δημήτρης Παπαμήτσος/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.