Αυστραλία: Οι πυρκαγιές τροφοδοτούν τις διαμαρτυρίες κατά του άνθρακα

Αυστραλία: Οι πυρκαγιές τροφοδοτούν τις διαμαρτυρίες κατά του άνθρακα

78
Αυστραλία: Οι πυρκαγιές τροφοδοτούν τις διαμαρτυρίες κατά του άνθρακα

Φουντώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας στην Αυστραλία από τους πολέμιους του άνθρακα, με αφορμή τις πυρκαγιές που καταστρέφουν το τελευταίο διάστημα τα δάση της μεγαλύτερης χώρας της Ωκεανίας.

Δημοσίευμα του γερμανικού δικτύου Deutsche Welle αναφέρει ότι η παραγωγή άνθρακα κατά τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες ώθησε σε συνεχή ανάπτυξη την Αυστραλία, τη μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα άνθρακα παγκοσμίως. Η ζήτηση από την Κίνα συμπαρέσυρε προς τα επάνω την παραγωγή άνθρακα της Αυστραλίας, με επακόλουθο τη μεγάλη αύξηση των εκπομπών αερίων. Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και οι πυρκαγιές «μοιάζουν» να είναι αποτέλεσμα αυτών ακριβώς των υψηλών εκπομπών CO2.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία «Κοπέρνικος», οι πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής πάνω από 370 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, αριθμός που αποτελεί τα 2/3 των ετήσιων εκπομπών της χώρας εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα. Ωστόσο, οι πολιτικοί της χώρας δεν φαίνεται να πτοούνται και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μεταβάλουν τις πολιτικές τους, παρότι ακόμα και η πρωτεύουσα Καμπέρα «πνίγεται» στους καπνούς. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας, Scott Morrison, απέρριψε τις εκκλήσεις για περιορισμό της παραγωγής άνθρακα.

Η βιομηχανία άνθρακα αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα στην οικονομία της χώρας, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά και ασκώντας τεράστια πολιτική επιρροή. Ο πρώην πρωθυπουργός, Kevin Rudd, κάλεσε τις πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής άνθρακα που δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία –Glencore, Rio Tinto και BHP– να προβούν άμεσα σε δράσεις περιορισμού των φαινομένων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Διαδηλωτές κατηγορούν τον Morrison ότι εσκεμμένα υποβάθμισε το μέγεθος των πυρκαγιών, λόγω και της στάσης του ως αρνητή της κλιματικής αλλαγής. «Η Αυστραλία στηρίζεται ακόμη στον άνθρακα (για την παραγωγή ενέργειας), αντί για τον αέρα και τον ήλιο, λόγω του ότι είναι φθηνότερη επιλογή. Δεν είναι όμως τελικά τόσο φθηνή επιλογή, αν αναλογιστούμε το αληθινό κόστος που πληρώνουμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενδυμάτων από ανακυκλούμενα υλικά. «Προβλέψεις αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της γης μας δεν είναι κατοικήσιμο για τα επόμενα χρόνια, και όμως η κυβέρνησή μας δεν πείθεται για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων. Ορισμένες περιοχές θυμίζουν ήδη σεληνιακό τοπίο».

Φωτό:  State Government of Victoria handout/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.