Νορβηγία: Από το ναδίρ στο ζενίθ η παραγωγή πετρελαίου

Νορβηγία: Από το ναδίρ στο ζενίθ η παραγωγή πετρελαίου

549
Νορβηγία: Από το ναδίρ στο ζενίθ η παραγωγή πετρελαίου

Η παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 43% μεταξύ των ετών 2019-2024, καθώς συνεχώς εντοπίζονται καινούργια κοιτάσματα, ενώ και οι παλαιότερες μονάδες εξόρυξης βελτιώνονται και εκσυγχρονίζονται, εξηγεί το Norwegian Petroleum Directorate (ΝPD).

Εάν οι εκτιμήσεις του NPD επιβεβαιωθούν, ουσιαστικά θα πρόκειται για μια αναγέννηση της παραγωγής αργού πετρελαίου, που το 2019 υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1989. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η παραγωγή πετρελαίου της σκανδιναβικής χώρας θα ανέλθει στα 1,76 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2020, ενώ η αντίστοιχη φυσικού αερίου θα αυξηθεί σε 117,1 δις κυβικά μέτρα.

Παράλληλα, η εν λόγω υπηρεσία ενέργειας σημειώνει ότι, έως το 2023, η συνδυασμένη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αγγίξει τα υψηλά επίπεδα του 2004, με το μερίδιο του φυσικού αερίου να παρουσιάζεται αυξημένο.

Βεβαίως, εάν όντως η παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας βιώσει τέτοια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, η επίδραση στις τιμές θα είναι εμφανής, σε μια αγορά που ήδη χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά – εξ ου και οι προσπάθειες του OPEC να συγκρατήσει την προσφορά σε λογικά πλαίσια.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.