IEA: Η ασιατική αγορά στήριγμα στη ζήτηση άνθρακα

IEA: Η ασιατική αγορά στήριγμα στη ζήτηση άνθρακα

70
IEA: Η ασιατική αγορά στήριγμα στη ζήτηση άνθρακα

Σύμφωνα με έκθεση της ΙΕΑ (International Energy Agency), όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, το παγκόσμιο εμπόριο άνθρακα αναμένεται να παραμείνει σταθερό μέσα στην επόμενη πενταετία, καθώς οι οικονομίες των κυριότερων ασιατικών χωρών θα συνεχίσουν να κινούνται με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η έκθεση αναφέρει ότι η εξασθένηση της ζήτησης άνθρακα για το 2019 οφείλεται στην εισαγωγή εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα αλλάξουν δραστικά το μοντέλο παραγωγής ηλεκτρισμού,

επιστρατεύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο τη συνδρομή τους σε σημαντικό ποσοστό στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από άνθρακα, σημειώνεται στην έκθεση, θα μειώσει το μερίδιό της από το 38% το 2018 στο 35% το 2024, γεγονός βέβαια που συνεχίζει να διατηρεί τον άνθρακα στην πρώτη θέση των πηγών παραγωγής ηλεκτρισμού.

Όσον αφορά τη ζήτηση άνθρακα, η έρευνα επικεντρώνεται στην Κίνα, όπου παράγονται και καταναλώνονται οι μεγαλύτερες με διαφορά ποσότητες άνθρακα. Επίσης τονίζεται η σημασία χωρών της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το Πακιστάν, η Ινδία, το Μπανγκλαντές, η Ινδονησία και το Βιετνάμ, των οποίων η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να βασίζεται στον άνθρακα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.