Πρωταθλητές οι Έλληνες στις παραγγελίες νεότευκτων το 2019

Πρωταθλητές οι Έλληνες στις παραγγελίες νεότευκτων το 2019

1045
Πρωταθλητές οι Έλληνες στις παραγγελίες νεότευκτων το 2019

Καθώς βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την εκπνοή του 2019, η εταιρεία αναλύσεων VesselsValue προχώρησε στην ανασκόπηση για τις αγοραπωλησίες και τις παραγγελίες νεότευκτων πλοίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για μια ακόμη χρονιά οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων φαίνεται να προελαύνουν καθώς συνδυαστικά για παραγγελίες νεότευκτων και αγορές μεταχειρισμένων πλοίων ξόδεψαν συνολικά $8,42 δις.

vv 4

Από τον αριθμό αυτό, τα $5,29 δις προορίστηκαν για παραγγελίες νεότευκτων και συνεπώς προκύπτει ότι οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες βρέθηκαν στην κορυφή παραγγελιών νεότευκτων ενώ οι κινεζικών συμφερόντων εταιρείες ήταν πρώτες σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τις αγορές second-hand πλοίων.

Στα επιμέρους στοιχεία και σύμφωνα με τη VesselsValue, η Awilco Drilling προέβη στη μεγαλύτερη σε αξία παραγγελία εντός 2019 και συγκεκριμένα παρήγγειλε ένα Semi Sub Drill Rig από την Keppel FELS έναντι $425 εκατ. Σε όρους αριθμούς πλοίων η Evergreen Marine παρήγγειλε έξι όμοια 6 ULCVs, χωρητικότητας  23.764 ΤΕUs έκαστο, έναντι $918 εκατ.

vv 1

Στο μέτωπο των μεταχειρισμένων, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα σημαντικότερα deals αφορούσαν νεότερα πλοία. Το μεγαλύτερο σε αξία πλοίο που άλλαξε χέρια το 2019, ήταν το «Flex Enterprise» το οποίο πωλήθηκε από την Flex LNG στην Glovis έναντι $210 εκατ.

vv 2

Τα μεγαλύτερα πλοία που παραδόθηκαν (σε gross tonnage) φέτος ήταν τα MSC Samar, MSC Gulson, MSC Leni και MSC Mia 232.618 GT έκαστο. Η αξία της συμφωνίας άγγιξε τα $168 εκατ. και με την προσθήκη των πλοίων αυτών, η MSC απαριθμεί πλέον στόλο 198 πλοίων.

vv 3

Πηγή: VesselsValue

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.