Ανιχνευτές εκπομπών θείου στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Ανιχνευτές εκπομπών θείου στο λιμάνι του Ρότερνταμ

172
Ανιχνευτές εκπομπών θείου στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Το Υπουργείο Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων της Ολλανδίας ανακοίνωσε πως εγκατέστησε πρόσφατα στην κύρια είσοδο του λιμανιού αισθητήρα ελέγχου της ατμοσφαιρικής σύνθεσης. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια εφαρμογή που εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις εκπομπές των πλοίων καθώς εισέρχονται και εξέρχονται από το λιμάνι, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης τόσο των εκπομπών θείου όσο και διοξειδίου του άνθρακα.

Στο πλαίσιο ελέγχου της πλήρους συμμόρφωσης των πλοίων με τον νέο κανονισμό του ΙΜΟ από το 2020 για εκπομπές θείου έως 0,5%, αλλά και του ήδη υπάρχοντος κανονισμού στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, όπου οι εκπομπές θείου έχουν οριοθετηθεί από το 2015 στο 0,1%, η κυβέρνηση στοχεύει να εντείνει τους ελέγχους ατμοσφαιρικών εκπομπών.

Μάλιστα η επιτροπή που έχει συσταθεί με στόχο τον έλεγχο των ρύπων στο λιμάνι του Ρότερνταμ θα διεξάγει από το 2020 και δειγματοληπτικό έλεγχο των καυσίμων που χρησιμοποιούν τα πλοία τα οποία δραστηριοποιούνται εντός του λιμένα. Επιπροσθέτως, πέραν των άλλων ενεργειών, θα γίνεται χρήση ενός μικρού μεγέθους αεροπλάνου, που θα παρακολουθεί τις ατμοσφαιρικές εκπομπές των πλοίων στο ευρύτερο γεωγραφικό πεδίο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.