Συρρίκνωση για την ευρωπαϊκή τραπεζική χρηματοδότηση της ναυτιλίας

Συρρίκνωση για την ευρωπαϊκή τραπεζική χρηματοδότηση της ναυτιλίας

181
Συρρίκνωση για την ευρωπαϊκή τραπεζική χρηματοδότηση της ναυτιλίας

O αριθμός των ευρωπαϊκών τραπεζών που εξέρχονται της ναυτιλιακής χρηματοδότησης αυξάνεται πλέον ραγδαία, με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της γερμανικής DVB Bank.

Η DVB Bank, η οποία ανήκει στη γερμανική DZ Bank και κάποτε βρισκόταν στις κορυφαίες πέντε τράπεζες ναυτιλιακής χρηματοδότησης, αναμένεται να τερματίσει την έκθεσή της στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αφού πρώτα έχει εξέλθει των κλάδων των αερομεταφορών και των χερσαίων μεταφορών.

Μάλιστα η DZ Bank πασχίζει από το 2017 να βρει αγοραστές για το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της DVB Bank χωρίς αντίκρισμα. Τους επόμενους μήνες, λοιπόν, η DVB Bank θα κλείσει τα καταστήματά της σε Νέα Υόρκη, Αμβούργο, Όσλο και Αθήνα.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση της Petrofin για τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια των κορυφαίων τραπεζών-δανειστών, η DVB Bank βρισκόταν στην 11η θέση, με τα δάνειά της προς τη ναυτιλία να ανέρχονται σε $10,79 δις. Τέλος, στην εν λόγω έκθεση της Petrofin, ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί ότι το 2018 η τραπεζική χρηματοδότηση στη διεθνή ναυτιλία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών, κυρίως λόγω της ανόδου μη τραπεζικών πηγών χρηματοδότησης, όπως του leasing.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.