Πρόσθετη ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου θα σημάνει η συμφωνία EE και Σιγκαπούρης

Πρόσθετη ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου θα σημάνει η συμφωνία EE και Σιγκαπούρης

99
Πρόσθετη ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου θα σημάνει η συμφωνία EE και Σιγκαπούρης

Το λιμάνι της Σιγκαπούρης αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο σταθμό διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, μετά τον αντίστοιχο της Σαγκάης, με όγκο διαχείρισης περί τα 36,6 εκατ. TEUs κατά το 2018. Η λειτουργία του ως εμπορικού κόμβου διανομής containers χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της ταχέως αναπτυσσόμενης νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Σιγκαπούρη αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το διμερές ετήσιο εμπόριο να αγγίζει τα 53 δις ευρώ σε προσφορά αγαθών και τα 51 δις ευρώ σε παροχές υπηρεσιών.

Νέα πνοή στις σχέσεις των δύο μερών αναμένεται να φέρει η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Σιγκαπούρης (EU-Singapore Agreement), που τέθηκε σε πλήρη ισχύ στις 21 Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με την οποία η Σιγκαπούρη καταργεί όλους τους τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα που παράγουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και μειώνει αποτελεσματικά τα όποια γραφειοκρατικά θέματα είχαν εντοπιστεί. Επιπροσθέτως, η συμφωνία παρέχει νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους παρόχους υπηρεσιών, καθώς τους δίνει το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς της Σιγκαπούρης, κυρίως στους τομείς τηλεπικοινωνιών, περιβάλλοντος, πληροφορικών συστημάτων και θαλάσσιων μεταφορών.

Υπολογίζεται ότι η εφαρμογή των διατάξεων θα προσθέσει επιπλέον ροές στο ήδη ανεπτυγμένο θαλάσσιο εμπόριο μεταξύ των συμβεβλημένων στη συμφωνία χωρών και θα ωφελήσει τόσο τα κύρια ευρωπαϊκά λιμάνια όσο και τις εθνικές οικονομίες των μελών της ΕΕ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.