Ίδρυμα Thalassa: Πνοή ζωής για το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου

Ίδρυμα Thalassa: Πνοή ζωής για το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου

288
Ίδρυμα Thalassa: Πνοή ζωής για το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου
Το Ίδρυμα Thalassa ταυτοποιεί, παρακολουθεί προστατεύει τους τελευταίους εναπομείναντες πληθυσμούς της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα

Αδύνατη θα ήταν, δίχως την πολύτιμη συμβολή του Ιδρύματος Thalassa, η συνέχιση και ευημερία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, το οποίο και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στην Ευρώπη. Η σημασία του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου για τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι φιλοξενεί το 1/4 του συνολικού πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας, σπάνια είδη δελφινιών, 33 είδη πουλιών καθώς και περίπου 350 με 400 ζευγάρια γερακιών.

Για τους παραπάνω λόγους, το Ίδρυμα Thalassa -με την σταθερή υποστήριξη και αρωγή της ναυτιλιακής εταιρίας Blue Planet- έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια και οικονομικούς πόρους, για τη διάσωση και φύλαξη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου. Παρά την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, οι προσπάθειες φαίνεται πως έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς το Πάρκο ακμάζει, ενώ η τοπική κοινότητα της Αλοννήσου έχει αγκαλιάσει τις συντονισμένες δράσεις του Ιδρύματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ίδρυμα Thalassa διοργάνωσε μια βραδιά ανάμεσα σε ανθρώπους που εργάζονται και δραστηριοποιούνται σε βιομηχανίες σχετικές με τη θάλασσα, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019. Στόχος της εκδήλωσης, που φιλοξενήθηκε στο Bar restaurant ΝΕΣΤ, στο ξενοδοχείο THE ALEX, ήταν η γνωριμία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου, αλλά και το σημαντικό έργο, που έχει προσφέρει το Ίδρυμα Thalassa στην περιοχή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας, του επιχειρείν, φίλοι και υποστηρικτές του Ιδρύματος Thalassa, οι οποίοι απολαμβάνοντας την εξαιρετική θέα, μοιράστηκαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις, σε χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Όπως ανέφερε στην ολιγόλεπτη ομιλία της η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Thalassa, κα Βέρα Αλεξανδροπούλου «Το Ίδρυμα Thalassa συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση της φύλαξης του πάρκου με την παραχώρηση δύο ταχύπλοων σκαφών, χρηματοδότησε την αγορά εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας για την εξ’αποστάσεως εποπτεία της προστατευόμενης περιοχής, ενώ βρίσκεται σε συνεχή διερεύνηση νέων μεθοδολογιών, έργων, προγραμμάτων και συνεργειών που θα βελτιστοποιήσουν την προστασία του θαλάσσιου πάρκου. Παρόλα αυτά, ο αγώνας φύλαξης του Πάρκου συχνά μοιάζει σισύφειος, όπως το τελευταίο διάστημα, που το δυναμικό του Λιμενικού Αλοννήσου αποψιλώθηκε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος των προσφυγικών ροών, γεγονός που μας οδήγησε να αιτηθούμε της συνδρομής της ναυτιλιακής κοινότητας αλλά και των αρμόδιων υπουργείων για την περαιτέρω ενίσχυσή του».

Ίδρυμα Thalassa

Στην ομιλία της η κα Αλεξανδροπούλου σταχυολόγησε τις βασικότερες δράσεις του Ιδρύματος Thalassa στην Αλόννησο, με στόχο την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Πάρκου και τη δημιουργία ενός νησιού πρότυπο, που στηριζόμενο στη αειφωρία και τη βιώσιμη διάδραση της τοπικής κοινωνίας με τη φυσική της κληρονομιά, θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις εκστρατείες ενάντια στα πλαστικά απορρίμματα, την οικοσυστημική μελέτη για τα ιχθυοαποθέματα, την Ποσειδωνία και την ποιότητα των υδάτων του θαλάσσιου πάρκου, αλλά και τις εντατικές προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας στην Αλόννησο, μέσα και από την ενδελεχή ενημέρωση και επιμόρφωση των ντόπιων αλιέων.

Η κα Αλεξανδροπούλου ανακοίνωσε ακόμη τη διοργάνωση τετραήμερου Οικολογικού Φεστιβάλ στην Αλόννησο, το διάστημα 5-8 Ιουνίου 2020, με στόχο την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και παράδοσης του νησιού και των δυνατοτήτων βιώσιμης ανάπτυξής του μέσα από τις προοπτικές της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, του οικοτουρισμού, της κυκλικής οικονομίας κ.λπ.

Στην εκδήλωση το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας εκπροσώπησε ο κος Χαράλαμπος Βερβέρης, ο οποίος στη σύντομη τοποθέτησή του, εξήρε την πολύχρονη προσφορά του Ιδρύματος Thalassa τόσο στον Φορέα Διαχείρισης όσο και στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Β. Σποράδων γενικότερα, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της στιβαρής συνεισφοράς τους ιδιωτικού τομέα στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς καίτοι πρόκειται για πεδίο πρώτης προτεραιότητας, οι κρατικοί πόροι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πολλές και επιτακτικές ανάγκες του.

trips 067

Το Ίδρυμα Thalassa

Το Ίδρυμα «Thalassa» είναι ένας ελβετικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 και εργάζεται για την προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο και για τη στήριξη της βιώσιμης διαχείρισής τους. Το Ίδρυμα υποστηρίζεται από τη ναυτιλιακή εταιρία Blue Planet, ενώ συνεργάζεται με άλλες οργανώσεις και ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να δημιουργηθούν συνέργειες προς όφελος του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.