Κίνα: Στόχος για περισσότερα ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα

Κίνα: Στόχος για περισσότερα ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα

44
Κίνα: Στόχος για περισσότερα ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα

Σύμφωνα με το προσχέδιο που δημοσίευσε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορίας της Κίνας, στόχος της χώρας έως το 2025 είναι 1 στα 4 νέα αυτοκίνητα να είναι οχήματα NEV (New Energy Vehicles). Τα οχήματα NEV χρησιμοποιούν εναλλακτική πηγή ενέργειας από τα συμβατικά (ντίζελ, βενζίνη). Σε αυτά ανήκουν τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, τα plug-in υβριδικά και όσα χρησιμοποιούν κυψέλες υδρογόνου. Ταυτόχρονα, η Κίνα έχει θέσει ως στόχο το 30% των νέων οχημάτων να είναι αυτόνομα ή να έχουν κάποιου βαθμού αυτοματισμούς.

Οι στόχοι της μεγαλύτερης σε πληθυσμό ασιατικής χώρας ναι μεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, είναι όμως εξαιρετικά φιλόδοξοι. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, οι πωλήσεις των οχημάτων NEV σημείωσαν το τελευταίο έτος πτώση της τάξεως του

45,6% σε σύγκριση με το 2018. Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη διακοπή των κρατικών επιδοτήσεων.

Οι νέοι στόχοι αποτελούν μέρος του σχεδίου της Κίνας για ενίσχυση της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία έχει πληγεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, αλλά και για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Φωτό: Ζhang Κaiyv/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.