Πιο κοντά από ποτέ η ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ

Πιο κοντά από ποτέ η ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ

133
Πιο κοντά από ποτέ η ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ενεργειακή αυτάρκεια, καθώς, όπως εκτιμά ο οίκος αναλύσεων Rystad Energy, έως το 2030 η παραγωγή θα υπερβεί τη ζήτηση για ενέργεια κατά 30%.

Η εξέλιξη-σταθμός αποτελεί απόρροια της σημαντικής ανάπτυξης των πόρων υδρογονανθράκων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνει ο Sindre Knutsson, αντιπρόεδρος της Rystad Energy. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι οι ΗΠΑ θα καταγράψουν πλεόνασμα και όχι έλλειμμα ενέργειας έως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2020, ανάλογα με τη δριμύτητα των καιρικών φαινομένων του χειμώνα.

Μάλιστα, η Rystad Energy αναφέρει στην ανάλυσή της ότι η επόμενη έκθεση του Energy Information Agency (EIA) θα καταδείξει ότι οι ΗΠΑ είναι αυτάρκεις ενεργειακά εδώ και δώδεκα μήνες, από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2019. «Είναι η πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 1982 που συμβαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Knutsson.

Το 2018, οι ΗΠΑ γνώρισαν ένα έλλειμμα πετρελαιοειδών αξίας $62 δις, το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού εμπορικού ελλείμματος της χώρας πέρυσι ($621 δις). Καθώς οδεύουμε προς το 2030, η ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αποτελέσει τον κυριότερο παράγοντα για την ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ. Η αυξημένη πετρελαϊκή παραγωγή θα οδηγηθεί εν πολλοίς από τα σχιστολιθικά πεδία Permian, Bakken και Eagle Ford, ενώ η αντίστοιχη φυσικού αερίου από τα πεδία στις λεκάνες Marcellus, Haynesville και Utica, σημειώνει η Rystad Energy.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για ενέργεια από τις ΗΠΑ, ο οίκος αναλύσεων προβλέπει ισχνή αύξηση 0,4% μεταξύ 2018 και 2030. «Το ενεργειακό πλεόνασμα των ΗΠΑ θα καταστήσει τη χώρα λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικές πολιτικές με επίκεντρο την ενέργεια και θα δώσει σημαντική ώθηση στις εξαγωγές εμπορευμάτων ενέργειας», καταλήγει ο κ. Knutsson.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.