Η Σαουδική Αραβία ο βασικός προμηθευτής αργού στην Κίνα

Η Σαουδική Αραβία ο βασικός προμηθευτής αργού στην Κίνα

182
Η Σαουδική Αραβία ο βασικός προμηθευτής αργού στην Κίνα

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από το σαουδαραβικό βασίλειο προς την Κίνα αγγίξαν τον περασμένο Οκτώβριο τα 1,98 εκατ. βαρέλια την ημέρα, παρουσιάζοντας ραγδαία αύξηση της τάξεως του 77% σε σχέση με πέρυσι, όπως αναφέρουν επίσημα στοιχεία της κινεζικής τελωνειακής αρχής.

Η πρωτοκαθεδρία της Ρωσίας στην κινεζική αγορά (κορυφαίος προμηθευτής για το 2017 και το 2018) έλαβε τέλος την τρέχουσα χρονιά, καθώς η Σαουδική Αραβία κατέστη ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της χώρας.

Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας για διοχέτευση του ορυκτού της πλούτου σε νέες αγορές συνεχίζεται, μετά την απαγκίστρωσή της από τις παραδοσιακές εξαγωγές στην αμερικανική ήπειρο.

Όσον αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα για το 2019, παρατηρείται μια αύξηση που οφείλεται στη λειτουργία δύο νέων διυλιστηρίων επεξεργασίας 400.000 βαρελιών ημερησίως. Μάλιστα, με ένα από αυτά, το διυλιστήριο συμφερόντων της Zhejiang Petrochemical στην περιοχή του Zhoushan, η Saudi Aramco έχει υπογράψει από τον Φεβρουάριο συμφωνία απόκτησης μετοχικού μεριδίου, το οποίο ανέρχεται στο 9%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.