Σε περιβάλλον πρόκλησης ο OPEC το 2020

Σε περιβάλλον πρόκλησης ο OPEC το 2020

104
Σε περιβάλλον πρόκλησης ο OPEC το 2020
Φωτό: Zukiman Mohamad/Pexels

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοί του βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρότερο ανταγωνισμό το 2020, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Οι χώρες της ομάδας OPEC+ αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση το 2020, καθώς αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η ζήτηση για το αργό τους», ανέφερε ο οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του.

«Η αυξανόμενη προσφορά από χώρες εκτός του OPEC εξηγεί αυτή τη μείωση, με αύξηση κατά 2,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα έναντι 1,8 εκατ. βαρελιών/ημέρα το 2019», ανέφερε ο ΙΕΑ, επικαλούμενος την παραγωγή από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Νορβηγία και τη Γουιάνα.

Η ζήτηση για αργό πετρέλαιο των χωρών του OPEC το 2020 θα κινηθεί στα 28,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προέβλεψε ο IEA, κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από τη σημερινή παραγωγή της ομάδας των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών.

Πρόκειται για την τελευταία μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ πριν από τις συνομιλίες στις 5-6 Δεκεμβρίου μεταξύ των κρατών του OPEC και των εταίρων τους, με επικεφαλής τη Ρωσία, για το εάν θα διατηρηθούν οι περιορισμοί στην παραγωγή που στόχο έχουν να στηρίξουν τις τιμές και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά.

Ο ΙΕΑ διατήρησε τις εκτιμήσεις του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2019 και το 2020 στο 1 εκατ. και 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα αντίστοιχα, αλλά ανακοίνωσε ότι η πρόβλεψή του μπορεί ίσως να υποεκτιμά σε κάποιο βαθμό τον αντίκτυπο από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.