Από μια κλωστή κρεμάμενη η λειτουργία του ΠΟΕ

Από μια κλωστή κρεμάμενη η λειτουργία του ΠΟΕ

127
Από μια κλωστή κρεμάμενη η λειτουργία του ΠΟΕ

Σε τέλμα φαίνεται πως έχει περιέλθει το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) μετά το μπλόκο της κυβέρνησης Τραμπ για τον διορισμό νέων μελών. Η κλεψύδρα φαίνεται να αδειάζει, δεδομένου ότι η θητεία δύο εκ των τριών μελών του λήγει στις 10 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί βέβαια ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση προβαίνει σε ανάλογη ενέργεια, καθώς για δύο συνεχή χρόνια δεν επιτρέπει τον διορισμό νέων μελών. Το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του ΠΟΕ ουσιαστικά εκδικάζει εμπορικές διαμάχες κρατών και για τη λειτουργία του απαιτούνται τουλάχιστον τρία μέλη.

Μάλιστα, η Ουάσιγκτον ασκεί επιπλέον πίεση στο εν λόγω όργανο, καθώς, νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο, απείλησε να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό του για το 2020, καθιστώντας τη λειτουργία του εξαιρετικά δύσκολη. Εν τέλει οι ΗΠΑ αναθεώρησαν τη στάση τους και έδωσαν το πράσινο φως για τον προϋπολογισμό ύψους 197,2 εκατ. ελβετικών φράγκων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι μόνο τα 100.000 εξ αυτών θα προορίζονται για τις απολαβές των μελών του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου.

Ουσιαστικά οι ΗΠΑ, των οποίων η συνεισφορά στον προϋπολογισμό του ΠΟΕ είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των υπόλοιπων μελών του, κατηγορούν το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του ΠΟΕ για κατάχρηση εξουσίας, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Ο Peter Van den Bossche, πρώην μέλος του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου, ανέφερε στο Reuters ότι η Ουάσιγκτον, με το να μην επιτρέπει τον διορισμό νέων μελών, κυριολεκτικά χτυπά στο αδύναμο σημείο του συστήματος. Η κατάρρευση του εν λόγω οργάνου του ΠΟΕ αυτομάτως σημαίνει και κατάρρευση του ίδιου του Οργανισμού, καθώς δεν είναι σε θέση να επιλύει εμπορικές διαφωνίες στο υψηλότατο διπλωματικό επίπεδο. Σαφώς οι κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ δεν θα πρέπει να προκαλούν εντύπωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ έχουν επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού. Η παράλυση ενός φορέα που επιλύει εμπορικές διενέξεις μόνο ως θετική είδηση θα μπορούσε να εκληφθεί από τον Λευκό Οίκο.

Εν μέσω ανησυχιών για το μέλλον του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου του ΠΟΕ, η ΕCSA, o θεσμικός φορέας των ευρωπαϊκών εφοπλιστικών ενώσεων, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οποιοδήποτε κώλυμα στη λειτουργία του Οργανισμού θα έχει άμεσες συνέπειες για το εμπόριο και την οικονομία όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου. «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης στο εσωτερικό του ΠΟΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. της ECSA, Martin Dorsman.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.