Σιτηρά: Οι εκτιμήσεις για παραγωγή, κατανάλωση και εμπορία

Σιτηρά: Οι εκτιμήσεις για παραγωγή, κατανάλωση και εμπορία

154
Σιτηρά: Οι εκτιμήσεις για παραγωγή, κατανάλωση και εμπορία

Τις εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών την περίοδο 2019/2020 δημοσιοποίησε με πρόσφατη έκθεσή του το International Grains Council (ΙGC). Ειδικότερα, οι νέες εκτιμήσεις είναι αναθεωρημένες προς τα επάνω κατά 5 εκατ. τόνους σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες, κυρίως λόγω βελτιώσεων στην παραγωγή καλαμποκιού.

Συνεπώς, το IGC εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα ανέλθει στους 2.162 εκατ. τόνους, αντανακλώντας καλύτερες του αναμενομένου συγκομιδές για το αμερικανικό καλαμπόκι, παρά το γεγονός ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι ελαφρά μειωμένες. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την παραγωγή σόγιας, αυτή εκτιμάται από το Council στους 341 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μείωση κατά 5%, ελέω κυρίως της μειωμένης παραγωγής από τις ΗΠΑ.

Από την άλλη, η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται στους 2.188 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών θα γνωρίσουν μείωση στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας, στους 594 εκατ. τόνους (-26 εκατ. τόνους), σύμφωνα με το IGC, κυρίως λόγω της πτώσης των αποθεμάτων καλαμποκιού σε ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ.

Τέλος, το ΙGC βλέπει ότι το εμπόριο σιτηρών θα ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ, στους 375 εκατ. τόνους, λόγω αυξημένων ροών σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού, σόργου και βρόμης.

Φωτό: Joao Marcelo Marques/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.