Ο Αραβικός Κόλπος στο επίκεντρο συμμαχιών

Ο Αραβικός Κόλπος στο επίκεντρο συμμαχιών

124
Ο Αραβικός Κόλπος στο επίκεντρο συμμαχιών

Μια γαλλική ναυτική βάση στο Άμπου Ντάμπι θα φιλοξενήσει την ευρωπαϊκή αποστολή της οποίας μέριμνα θα αποτελέσει η ασφαλής ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας.

Η Γαλλία ηγείται μιας προσπάθειας ευρωπαϊκών χωρών για ασφαλείς πλόες στα ύδατα των Στενών του Ορμούζ, μετά την επίθεση που σημειώθηκε σε τάνκερ νωρίτερα μέσα στον χρόνο και για την οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Ιράν.

Το εν λόγω κέντρο επιχειρήσεων θα φιλοξενεί δώδεκα αξιωματούχους χωρών που θα συμμετέχουν στην αποστολή, με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Florence Parly, να ευχαριστεί τα ΗΑΕ για τη συνδρομή και την υποστήριξή τους.

Η ίδια σημείωσε, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, ότι στην εν λόγω αποστολή, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, θα συμμετέχουν δέκα ευρωπαϊκές και μη κυβερνήσεις, που αναμένουν την τελική έγκριση από τα κοινοβούλιά τους.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ανεξάρτητη της αμερικανικής, για την οποία πολλά ευρωπαϊκά κράτη, το περασμένο καλοκαίρι, εξέφρασαν φόβους ότι θα οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.