Νέα θανατηφόρα κρούσματα RVF στο Σουδάν

Νέα θανατηφόρα κρούσματα RVF στο Σουδάν

1317
Νέα θανατηφόρα κρούσματα RVF στο Σουδάν

Στις 10 Οκτωβρίου 2019, οι αρμόδιες αρχές του Σουδάν ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για 47 κρούσματα, ύποπτα για τον ιό της κοιλάδας του Rift (RVF – Rift Valley Fever), εκ των οποίο τα δύο ήταν θανατηφόρα. Από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου 2019 αναφέρθηκαν συνολικά 293 ύποπτα κρούσματα RVF, συμπεριλαμβανομένων και 11 θανάτων. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Ο ιός προσβάλλει κυρίως ζώα, αλλά είναι δυνατόν να μεταδοθεί και στον άνθρωπο από την επαφή με μολυσμένα ζώα, μέσω κουνουπιών και με την κατανάλωση μη επεξεργασμένου γάλακτος και μολυσμένου κρέατος. Ανάμεσα στα ζώα που μπορούν να μολυνθούν είναι οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι κατσίκες.

Προς το παρόν, στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν κυρίως οι αγρότες της περιοχής και ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι ναυτικοί των πλοίων που προσεγγίζουν το Σουδάν συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τα έντομα. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένου ή μη βρασμένου γάλακτος, ωμών ή μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.