Βιετνάμ: η σιωπηλή δύναμη της Ασίας ξύπνησε

Βιετνάμ: η σιωπηλή δύναμη της Ασίας ξύπνησε

190
Βιετνάμ: η σιωπηλή δύναμη της Ασίας ξύπνησε

O κλάδος των θαλάσσιων μεταφορών στο Βιετνάμ συνεχίζει να γνωρίζει σταθερή ανάπτυξη με τον όγκο των εμπορευμάτων που μεταφέρεται μέσω του στόλου της χώρας να αγγίζει τους 81 εκατ. τόνους κατά το α΄ εξάμηνο του 2019, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 16%. Παράλληλα κατά την ίδια περίοδο, η διακίνηση εμπορευμάτων στα λιμάνια της ασιατικής χώρας ανήλθε στους 308,8 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Στην προσπάθεια που κάνει το Βιετνάμ να αναδειχθεί σε σημαντική ναυτιλιακή δύναμη έως το 2030, σημαντικοί παράγοντες της ναυτιλιακής βιομηχανίας της χώρας επιχειρούν να ακολουθήσουν τις σύγχρονες επιταγές του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, η Asia Pacific Maritime (APM) 2020 Εxhibition and Conference διοργάνωσε την ημερίδα «Vietnam Maritime Event» όπου εγχώριοι παίκτες της αγοράς συνομίλησαν για θέματα που επηρεάζουν την βιομηχανία του Βιετνάμ αλλά και την παγκόσμια.

Η κ. Yeow Hui Leng, Group Project Director της APM ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Βιετνάμ έχει αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες ενώ και οι προοπτικές ανάπτυξής του φαντάζουν λαμπρές παρά τις αβεβαιότητες σε διεθνές επίπεδο. Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τη διά θαλάσσης μεταφορά εμπορευμάτων, ωστόσο το Βιετνάμ οφείλει να εκσυγχρονίσει τον κλάδο, σημειώνει η ίδια.

Στο πλαίσιο αυτό, η APM ως πλατφόρμα υποστήριξης της ναυτιλίας της Ασίας/Ειρηνικού κατάφερε να συγκεντρώσει ναυτιλιακούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έθεσαν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια ναυτιλία.

Η πράσινη ατζέντα

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς ήταν το sulphur cap, για την εφαρμογή του οποίου απομένουν μόνο ελάχιστες ημέρες. Ειδικότερα η χρήση της μεθανόλης ως ναυτιλιακού καυσίμου για τους στόχους του ΙΜΟ αναλύθηκε στην ημερίδα ενώ η διαθεσιμότητα LSFO αλλά και η χρήση scrubbers στα μεγάλα λιμάνια της Ασίας υπήρξε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων στο «Vietnam Maritime Event»

Η ψηφιοποίηση

Η ψηφιοποίηση αναμφίβολα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του Βιετνάμ να αναπτύξει την ναυτιλιακή του βιομηχανία. Οι δυνατότητες πρόσβασης σε νέα κεφάλαια αποτελεί προϋπόθεση για τις επενδύσεις στην τεχνολογία και συνεπώς στη μετάβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση, γεγονός το οποίο προβληματίζει αλλά και θέτει ερωτήματα για την ναυτιλιακή βιομηχανία της Ασίας.

Να σημειωθεί τέλος ότι το  APM 2020 conference θα διεξαχθεί μεταξύ 18 και 20 Μαρτίου στο Marina Bay Sands Expo & Convention Centre της Σιγκαπούρης με τη συμμετοχή πολλών και σημαντικών εκπροσώπων της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Φωτό: Quang Nguyen Vinh/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.