«Ναι» της Ινδίας στη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ

«Ναι» της Ινδίας στη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ

179
«Ναι» της Ινδίας στη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ

Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρά η διαδικασία επικύρωσης της Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, η οποία καθορίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν ότι τα πλοία που έχουν ολοκληρώσει τον οικονομικό τους κύκλο οδηγούνται σε διάλυση με ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες ανακύκλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Ινδίας έδωσε το πράσινο φως την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου για την επικύρωση της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ αναφορικά με τις ανακυκλώσεις πλοίων.

Η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας τόνισε ότι η επικύρωση της σύμβασης αποτελεί ένα βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των εργαζομένων στις γιάρδες ανακύκλωσης.

Όπως αναφέρει το Εconomic Times της Ινδίας, η επικύρωση της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ για τις ανακυκλώσεις πλοίων ήταν κάτι που υπήρχε στα πλάνα της κυβέρνησης από τον Αύγουστο και επισημοποιήθηκε τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΜΟ υιοθέτησε την εν λόγω σύμβαση το 2009, προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής ανακύκλωση των πλοίων κατά το τέλος της ωφέλιμης ζωής τους, παρέχοντας παράλληλα ασφάλεια τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι πλέον ο αριθμός των χωρών που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ ανέρχεται σε δεκατέσσερις, ενώ, για να τεθεί σε ισχύ, απαιτείται να την επικυρώσουν τουλάχιστον δεκαπέντε κράτη, τα οποία να αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου τονάζ.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.