Άνθρακας: Πρωταγωνιστής στο ενεργειακό μείγμα της ΝΑ Ασίας στο μέλλον

Άνθρακας: Πρωταγωνιστής στο ενεργειακό μείγμα της ΝΑ Ασίας στο μέλλον

61
Άνθρακας: Πρωταγωνιστής στο ενεργειακό μείγμα της ΝΑ Ασίας στο μέλλον

Στις αρχές Νοεμβρίου, η International Energy Agency (IEA) εξέδωσε την έκθεση «Southeast Asia Energy Outlook», επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζήτηση για ενέργεια τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στη ΝΑ Ασία, μια περιοχή όπου η βιομηχανική παραγωγή ενισχύεται με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω έκθεση και λαμβάνοντας υπόψη το Stated Policies Scenario, έως το 2040 η ενεργειακή ζήτηση στη ΝΑ Ασία θα ενισχυθεί κατά 60%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι, ενώ αυξάνονται οι φωνές για μείωση της χρήσης άνθρακα, η ΙΕΑ εκτιμά ότι η αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια θα στηριχτεί εν πολλοίς στον συγκεκριμένο ορυκτό πόρο, το κόστος εξόρυξης του οποίου στην περιοχή είναι μικρό. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του άνθρακα για τη μεγαλύτερη χρήση του στη ΝΑ Ασία είναι το γεγονός ότι αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, καθώς οι χώρες της ΝΑ Ασίας θα αυξήσουν την παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου, ιδίως το Βιετνάμ, θα αυξάνεται αντίστοιχα η ζήτηση για άνθρακα.

Τέλος, η ΙΕΑ υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης της τεχνολογίας για τη μείωση των εκπομπών CO2 που προέρχονται από την καύση άνθρακα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.