Αλλαγή ρότας στην αγορά LNG της Κίνας

Αλλαγή ρότας στην αγορά LNG της Κίνας

127
Αλλαγή ρότας στην αγορά LNG της Κίνας

Η ανατολική διαδρομή του σιβηρικού αγωγού αερίου αφορά συνεργασία στρατηγικής σημασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, όπως δήλωσε ο Geng Shuang, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Η δήλωση αυτή συμπλήρωσε την ανακοίνωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και o Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα λάβουν μέρος στην τελετή έναρξης λειτουργίας του συγκεκριμένου αγωγού τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Το αέριο από τα ανατολικά σιβηρικά πεδία (Chayandinsky και Kovyktinsky) θα μεταφερθεί τόσο στην εγχώρια ρωσική αγορά όσο και για εξαγωγή στην Κίνα μέσω του συγκεκριμένου νέου αγωγού. Η συμφωνία για την ανατολική διαδρομή με την CNPC Ιnternational υπεγράφη στις 21 Μαΐου 2014 και η εξαγωγική ικανότητα του αγωγού υπολογίζεται στα 38 δις κυβικά μέτρα ετησίως.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδέχεται να επηρεάσει στο μεσοπρόθεσμο διάστημα τη διά θαλάσσης ζήτηση LNG από την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο, ασκώντας επιπλέον πίεση στην ασιατική αγορά, όπως σημείωσε προσφάτως και ο οίκος αναλύσεων S&P Global Platts.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.