Καθοδική πορεία για τις κινεζικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος

Καθοδική πορεία για τις κινεζικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος

144
Καθοδική πορεία για τις κινεζικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος

Οι κινεζικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος μειώθηκαν τον Οκτώβριο για πρώτη φορά το τελευταίο τετράμηνο καθώς τα μειωμένα περιθώρια κέρδους για τις μονάδες παραγωγής χάλυβα της χώρας είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση.

Ειδικότερα, η Κίνα παρέλαβε τον περασμένο μήνα 92,86 εκατ. τόνους iron ore σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής Γενικής Αρχής Τελωνείων που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 6,5% σε σύγκριση με τις εισαγωγές του Σεπτεμβρίου αλλά αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες του Οκτωβρίου του 2018, οι οποίες κινήθηκαν στους 88,4 εκατ. τόνους.

Για τους πρώτους δέκα μήνες του 2019, οι εισαγωγές iron ore της Κίνας εμφανίζονται μειωμένες στους 877 εκατ. τόνους έναντι 891 εκατ. τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Αναλυτές σημειώνουν ότι οι μειωμένες εισαγωγές της Κίνας αποτελούν απόρροια και του γεγονότος ότι ακόμα δεν έχει επέλθει η κανονικότητα στην παγκόσμια προσφορά iron ore μετά την διακοπή της λειτουργίας πολλών ορυχείων στη Βραζιλία το α’ εξάμηνο του έτους.

Τέλος να σημειωθεί ότι εκφράζονται ανησυχίες στους κόλπους της αγοράς των dry για το γεγονός ότι ουσιαστικά κινεζικές μονάδες παραγωγής χάλυβα αντικαθιστούν το σιδηρομετάλλευμα από Βραζιλία ή Αυστραλία με scrap metal, κάτι που επηρεάζει τα τονό μίλια και άρα την απασχόληση πολλών bulk carriers ιδίως capesizes.

Φωτό: Shepherd Zhou/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.