Βόρεια Αμερική: Άγνοια επιπτώσεων των μικροπλαστικών

Βόρεια Αμερική: Άγνοια επιπτώσεων των μικροπλαστικών

97
Βόρεια Αμερική: Άγνοια επιπτώσεων των μικροπλαστικών

Η αυξημένη χρήση πλαστικού παγκοσμίως έχει προκαλέσει την ολοένα εντεινόμενη ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τη δημιουργία των μικροπλαστικών και τις επιπτώσεις τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για τη διεξαγωγή μελέτης με σκοπό την αξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων ερευνητικών δεδομένων. Η μελέτη, που προέκυψε από τη συνεργασία τριών πανεπιστημίων των ΗΠΑ (Portland State University, Oregon State University, University of North Carolina Wilmington), έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερευνητικών στοιχείων όσον αφορά τα μικροπλαστικά προέρχεται από την Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Η Βόρεια Αμερική, αν και παραδοσιακά αποτελεί hotspot έρευνας για ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, φαίνεται να έχει μείνει αρκετά «πίσω» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι έρευνες που σχετίζονται με τα μικροπλαστικά θεωρούνται μείζονος σημασίας για την κατανόηση των πιθανών κινδύνων που αυτά δημιουργούν τόσο στην αλιεία όσο και στην υγεία των ανθρώπων που καταναλώνουν τα θαλασσινά.

Φωτό: The Ocean Cleanup Handout/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.