Η τεχνητή νοημοσύνη «κερδίζει» τη ναυτιλία

Η τεχνητή νοημοσύνη «κερδίζει» τη ναυτιλία

486
Η τεχνητή νοημοσύνη «κερδίζει» τη ναυτιλία

Η ψηφιοποίηση αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτιλιακής ζωής και ένας αυξανόμενος αριθμός διαχειριστριών εταιρειών στρέφεται σε λύσεις υψηλής τεχνολογίας για τη βελτίωση της απόδοσής τους και τη μείωση του χρόνου και του κόστους.

Η Stena Line αποτελεί μία από αυτές τις εταιρείες, καθώς εδώ και κάποιο διάστημα «τρέχει» ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, με σκοπό την εξεύρεση τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας από τα πλοία της. Μάλιστα αποδείχτηκε ότι όντως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είχε ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθεί ενέργεια για τα πλοία που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Η σουηδική εταιρεία πηγαίνει το πιλοτικό project «Stena Fuel Pilot» ένα βήμα παρακάτω, καθώς αναμένεται να το εισαγάγει σε πέντε ακόμα πλοία της το προσεχές διάστημα. Σημειώνεται ότι το πρώτο πλοίο στο οποίο εφαρμόστηκε η τεχνολογία ήταν το «Stena Scandinavica», που εκτελούσε το δρομολόγιο Γκέτεμποργκ-Κίελο, το 2018.

Σύμφωνα με τη Stena Line, η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων από τα πλοία της ‒και κατά συνέπεια των ρύπων CO2 που εκπέμπουν‒ αποτελεί βασική προτεραιότητα της εταιρείας.

Υψηλόβαθμα στελέχη της σουηδικής εταιρείας σημειώνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει αποδειχθεί επιτυχής λύση για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και προκλήσεων.

Μένει να δούμε πόσες εταιρείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Stena Line για τη χρήση υψηλής τεχνολογίας εν πλω.

Φωτό: Capturing Life as it happens/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.