Συγχώνευση-σταθμός για την αυτοκινητοβιομηχανία

Συγχώνευση-σταθμός για την αυτοκινητοβιομηχανία

236
Συγχώνευση-σταθμός για την αυτοκινητοβιομηχανία

Η Fiat Chrysler και ο Όμιλος PSA, ιδιοκτήτρια της Peugeot, ανακοίνωσαν την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου τους όρους συγχώνευσής τους, η οποία θα αγγίξει τα $48 δις. Η εν λόγω συγχώνευση έρχεται να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο.

Στόχος της νέας ενοποιημένης εταιρείας είναι η της οικονομικής επιβάρυνσης για την ανάπτυξη ηλεκτρικών και αυτόνομων αυτοκινήτων νέας γενιάς. Fiat Chrysler και PSA θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα κατά 50%, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών. Παράλληλα, στους μετόχους της Fiat Chrysler θα διανεμηθεί μέρισμα το οποίο συνολικά θα αγγίξει τα $6,1 δις.

Τα κεντρικά γραφεία της ενοποιημένης εταιρείας θα βρίσκονται στην Ολλανδία, εκεί όπου εδρεύει η Fiat Chrysler, ενώ γραφεία θα διατηρεί επίσης στο Ντιτρόιτ, για τις λειτουργίες της στη Βόρεια Αμερική.

Η συγχώνευση έρχεται σε μια περίοδο όπου οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων σημειώνουν πτώση, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες για νέα οικονομική ύφεση. Οι συνδυασμένες πωλήσεις οχημάτων των Fiat Chrysler και PSA άγγιξαν πέρυσι τα 8,7 εκατ., όταν η General Motors πούλησε 8,3 εκατ. αυτοκίνητα και οι Volkswagen και Toyota από 10 εκατ. εκάστη.

Χαρακτηριστικό της κρίσης που βιώνει η αυτοκινητοβιομηχανία είναι το γεγονός ότι παραδοσιακές δυνάμεις, όπως οι Volkswagen και Ford, εργάζονται από κοινού για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ η γερμανική κοινοπραξία των BMW και Daimler προωθεί νέες τεχνολογίες αυτονομίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.