Συγχώνευση-σταθμός για την αυτοκινητοβιομηχανία

Συγχώνευση-σταθμός για την αυτοκινητοβιομηχανία

228
Συγχώνευση-σταθμός για την αυτοκινητοβιομηχανία

Η Fiat Chrysler και ο Όμιλος PSA, ιδιοκτήτρια της Peugeot, ανακοίνωσαν την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου τους όρους συγχώνευσής τους, η οποία θα αγγίξει τα $48 δις. Η εν λόγω συγχώνευση έρχεται να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο.

Στόχος της νέας ενοποιημένης εταιρείας είναι η της οικονομικής επιβάρυνσης για την ανάπτυξη ηλεκτρικών και αυτόνομων αυτοκινήτων νέας γενιάς. Fiat Chrysler και PSA θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα κατά 50%, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών. Παράλληλα, στους μετόχους της Fiat Chrysler θα διανεμηθεί μέρισμα το οποίο συνολικά θα αγγίξει τα $6,1 δις.

Τα κεντρικά γραφεία της ενοποιημένης εταιρείας θα βρίσκονται στην Ολλανδία, εκεί όπου εδρεύει η Fiat Chrysler, ενώ γραφεία θα διατηρεί επίσης στο Ντιτρόιτ, για τις λειτουργίες της στη Βόρεια Αμερική.

Η συγχώνευση έρχεται σε μια περίοδο όπου οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων σημειώνουν πτώση, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες για νέα οικονομική ύφεση. Οι συνδυασμένες πωλήσεις οχημάτων των Fiat Chrysler και PSA άγγιξαν πέρυσι τα 8,7 εκατ., όταν η General Motors πούλησε 8,3 εκατ. αυτοκίνητα και οι Volkswagen και Toyota από 10 εκατ. εκάστη.

Χαρακτηριστικό της κρίσης που βιώνει η αυτοκινητοβιομηχανία είναι το γεγονός ότι παραδοσιακές δυνάμεις, όπως οι Volkswagen και Ford, εργάζονται από κοινού για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ η γερμανική κοινοπραξία των BMW και Daimler προωθεί νέες τεχνολογίες αυτονομίας.