4η BLUEMED: Στο επίκεντρο η ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας

4η BLUEMED: Στο επίκεντρο η ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας

87
4η BLUEMED: Στο επίκεντρο η ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας

Τον περασμένο Οκτώβριο διεξήχθη στη Βαρκελώνη η 4η BLUEMED, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2020 λήγει το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καθιερώθηκε η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία προστασίας της Μεσογείου.

Η BLUEMED αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας στη λεκάνη της Μεσογείου και τη συνεργασία των χωρών για μια ασφαλή, καθαρή και παραγωγική Μεσόγειο Θάλασσα. Η πρωτοβουλία BLUEMED έχει ως στόχο τη δημιουργία «γαλάζιων» θέσεων απασχόλησης, την κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στον ναυτιλιακό και παραναυτιλιακό κλάδο, όπως επίσης την καθιέρωση της ατζέντας στρατηγικής έρευνας και καινοτομίας (Strategic Research and Innovation Agenda ‒ BLUEMED SRIA).

Στην BLUEMED συμμετέχουν οι Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία, με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Κατά τη διεξαγωγή της BLUEMED στη Βαρκελώνη, αντηλλάγησαν απόψεις και πληροφορίες, συζητήθηκαν οι μελλοντικές δράσεις της πρωτοβουλίας, ενώ επί τάπητος τέθηκε και το σχέδιο δημιουργίας 13 θεματικών τομέων Γαλάζιας Οικονομίας, που περιλαμβάνουν τη θαλάσσια μόλυνση, τις επιπτώσεις της και δράσεις μείωσής της, τη λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή, τον τουρισμό, τον αποτελεσματικό χωροταξικό σχεδιασμό των παραθαλάσσιων περιοχών, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη ναυτιλία, την ενίσχυση των συνεργειών κ.ά.

Φωτό: Ηoelli/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.