Κίνα: Νέα τρένα γρηγορότερα και από αεροπλάνα

Κίνα: Νέα τρένα γρηγορότερα και από αεροπλάνα

1031
Κίνα: Νέα τρένα γρηγορότερα και από αεροπλάνα

Ένα νέο πειραματικό τρένο μαγνητικής αιώρησης (maglev) παρουσιάστηκε στην πόλη Τσινγκτάο της Κίνας. Τα τρένα που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία αιωρούνται μόλις λίγα χιλιοστά πάνω από τις ράγες, επιτρέποντας την ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων. Το νέο πρωτότυπο τρένο θα μπορεί να αναπτύξει την ταχύτητα ρεκόρ των 600 χλμ./ώρα.

Ο σχεδιασμός του νέου μέσου ολοκληρώθηκε ύστερα από τρία χρόνια έρευνας και τη συνεργασία περισσότερων από 30 φορέων, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και κρατικών ερευνητικών ιδρυμάτων. Η νέα αμαξοστοιχία, λόγω του σχεδιασμού της με νέα ανθεκτικά και εξαιρετικά ελαφριά υλικά, υπόσχεται την εξάλειψη των πλεονεκτημάτων των αεροπλάνων έναντι των επίγειων μέσων μεταφοράς στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Το ταξίδι Πεκίνο-Σαγκάη, για παράδειγμα, απαιτεί 4 ώρες και 30 λεπτά με αεροπλάνο (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου προετοιμασίας για το ταξίδι), 5 ώρες και 30 λεπτά με τον σιδηρόδρομο υψηλών ταχυτήτων και μόλις 3 ώρες και 30 λεπτά για με το νέο maglev τρένο.

Οι δοκιμές πλήρους κλίμακας αναμένεται να ξεκινήσουν το 2020.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.