Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως πυλώνας ανάπτυξης

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως πυλώνας ανάπτυξης

86
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως πυλώνας ανάπτυξης

Στην ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνας ανάπτυξης, σταθερότητας και ασφάλειας στάθηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 4η Σύνοδο της Ευρω-αραβικής Συνεργασίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μεγάλη παρουσία στη 4η Σύνοδο της Ευρωαραβικής Συνεργασίας «δηλώνει το ενδιαφέρον των χωρών μας να βαδίσουν μαζί στο δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας», το οποίο αποκτά μια ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε ένα διεθνές περιβάλλον σύνθετο και ασταθές.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι οι δεσμοί των χωρών της ΕΕ με τις χώρες του αραβικού κόσμου σφυρηλατούνται επί αιώνες και πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις.

Προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν περιορίζεται στους χάρτες της γεωγραφίας αλλά αποτελεί μια σύγχρονη πρόκληση, η οποία απλώνεται παγκοσμίως. Κατά τον ίδιο η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η προστασία των εθνικών συνόρων είναι ύψιστης προτεραιότητας ζητήματα. «Η Ελλάδα δέχεται ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν και […] μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού. Όπως ανέφερε «χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών του μεταναστευτικού. Χρειάζονται μεταξύ άλλων και πόροι, ώστε όσοι το δικαιούνται να έχουν δεύτερη πατρίδα. Να μπορέσουν δηλαδή υγιείς και μορφωμένοι να ενσωματωθούν».

Τουρκική προκλητικότητα

Αναφερόμενος στις ενέργειες της γείτονος στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η  Τουρκία θα πρέπει να μην φορτίζει την κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο και να λειτουργεί ως καλύτερος γείτονας. «Με αφορμή τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες θα πρέπει να πω ότι το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα ενώ ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη των συνόρων της χώρας», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται μοχλός πίεσης αλλότριων συμφερόντων από κάποιες χώρες, οι οποίες θα «πρέπει να είναι πιο προσεκτικές όταν αναφέρονται στην Ελλάδα».

Κλιματική αλλαγή – Ενέργεια

«Στον προβληματισμό της Συνόδου μας αξίζει να ενσωματωθεί μια νέα κρίσιμη παράμετρος αυτή της κλιματικής αλλαγής», ήταν τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση, η λύση της οποίας δεν έχει βρεθεί». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται κυριολεκτικά με το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας» ενώ υπογράμμισε και τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στην μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε παράλληλα στο σχέδιό του για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι το 2028 και πρόσθεσε ότι προωθείται μια ενεργειακή πολιτική στη χώρα με αιχμή τις υποδομές. «Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα προωθούνται δύο σημαντικά έργα: το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Καβάλα μετατρέπεται σε υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου και στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται σταθμός FSRU».

Επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τέλος στην οικονομία, αλλά και στους στόχους του για την προσέλκυση επενδύσεων μέσα από σειρά φιλοεπενδυτικών πολιτικών. «Η Ελλάδα αλλάζει με όχημα την οικονομία. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, τις νέες ευκαιρίες επενδύσεων. Και επανατοποθετείται στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, ως πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και, πλέον, ως χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου» είπε, ενώ μίλησε και για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που ήδη προωθούνται και στα οποία συμμετέχουν επενδυτές από χώρες του αραβικού κόσμου.

Φωτό: Δημήτρης Παπαμήτσος/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.