Νότια Κορέα: Παύση του καθεστώτος «αναπτυσσόμενης» χώρας

Νότια Κορέα: Παύση του καθεστώτος «αναπτυσσόμενης» χώρας

231
Νότια Κορέα: Παύση του καθεστώτος «αναπτυσσόμενης» χώρας

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την απόφασή της να εγκαταλείψει το καθεστώς της «αναπτυσσόμενης» χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Οικονομικών Hong Nam-ki δήλωσε ότι η πιθανότητα η διεθνής κοινότητα να θεωρήσει τη χώρα του «αναπτυσσόμενη» είναι πολύ μικρή, περιορίζοντας κατά συνέπεια τη διαπραγματευτική της ισχύ.

«Δεδομένης της οικονομικής θέσης της χώρας, το να επιθυμούμε να αναγνωριζόμαστε ως αναπτυσσόμενη χώρα από τις υπόλοιπες χώρες είναι μάλλον μια άβολη κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου.

Η ανακοίνωση εκ μέρους της Σεούλ ήλθε μετά τις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να πάψουν οι αυτοαποκαλούμενες αναπτυσσόμενες χώρες να απολαμβάνουν ιδιαίτερο εμπορικό καθεστώς κατά τις διεθνείς συναλλαγές τους, ενώ η οικονομική τους κατάσταση δεν συνάδει με αυτά τα προνόμια.

Οι απειλές εκ μέρους των ΗΠΑ διά στόματος Τραμπ προειδοποίησαν ότι η Ουάσιγκτον θα πάψει να θεωρεί αναπτυσσόμενη κάθε χώρα που δεν έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε σχέση με τους εμπορικούς κανόνες που τέθηκαν στη Γενεύη στα μέσα Οκτωβρίου.

Η Νότια Κορέα διατηρούσε το καθεστώς της αναπτυσσόμενης χώρας από το 1995, προκειμένου να προστατεύσει την αγροτική παραγωγή της χώρας και ιδιαίτερα τις ορυζοκαλλιέργειες.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.