Καθοδικές οι εκτιμήσεις για τον μαύρο χρυσό

Καθοδικές οι εκτιμήσεις για τον μαύρο χρυσό

102
Καθοδικές οι εκτιμήσεις για τον μαύρο χρυσό

Oι μεγάλες ανησυχίες γύρω από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με τις κλιμακούμενες διενέξεις ΗΠΑ-Κίνας, είναι πιθανό να «συγκρατήσουν» την τιμή του πετρελαίου στα $55-60/βαρέλι, σημειώνει σημαντικός αριθμός αναλυτών.

Αναμφίβολα, οι πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 3% το 2019 και η ανάπτυξη κατά 6% της κινεζικής οικονομίας (χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 1992) κατά το γ΄ τρίμηνο πονοκεφαλιάζουν οικονομολόγους και αναλυτές για ενδεχόμενο εκτροχιασμό της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ole S. Hansen, Head of Commodity Strategy της Saxo Bank, σημειώνει ότι η μειωμένη εγχώρια ζήτηση, σε συνάρτηση με τις εξίσου μειωμένες εξαγωγές της Κίνας, λόγω των εμπορικών διενέξεων με τις ΗΠΑ, αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη του Κινεζικού Δράκου. Ο ίδιος προσθέτει ότι τόσο το πετρέλαιο τύπου WTI όσο και το Brent είναι πιθανό να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στα $55/βαρέλι και στα $60/βαρέλι αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου το Brent έκλεισε στα $59,42, ενώ το WTI στα $53,78.

Από την άλλη, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Saxo Bank σημειώνει ότι οι περικοπές στην προσφορά από τον OPEC+ θα παράσχουν στήριξη στις τιμές. «Η πρόσφατη επίσκεψη Πούτιν στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη συνεργασία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, η οποία ξεκίνησε το 2017, με στόχο τις περικοπές στην παραγωγή και τη διατήρηση των τιμών πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Hansen.

Φωτό: Wei Leung/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.