Άνθρακας: Τα… άγχη των Αυστραλών εξαγωγέων

Άνθρακας: Τα… άγχη των Αυστραλών εξαγωγέων

110
Άνθρακας: Τα… άγχη των Αυστραλών εξαγωγέων

O αριθμός των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα στη νοτιοανατολική Ασία έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με την Αυστραλία να επιχειρεί διαρκώς να αυξήσει τις εξαγωγές της στην περιοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας Global Energy Monitor, τα νέα projects ηλεκτροπαραγωγής μέσω της χρήσης άνθρακα στην περιοχή ανέρχονται σε ισχύ στο 1,5 gigawatt, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στην παραγωγή μιας μεγάλης αυστραλιανής μονάδας.

Μάλιστα, το 2018 η παραγωγική ικανότητα αυτών των μονάδων στη νοτιοανατολική Ασία υποχώρησε κατά 57% από τα επίπεδα του 2017 και κατά 79% από τα επίπεδα του 2016. Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός αναλυτών σημειώνουν με κάθε ευκαιρία τις αμφιβολίες τους σχετικά με το κατά πόσο η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως αναμένει η κυβέρνηση Morrison.

Ωστόσο, στην έκθεση του αυστραλιανού Υπουργείου Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιστημών τον περασμένο Σεπτέμβριο τονίζεται ότι η νοτιοανατολική Ασία πρόκειται να αποτελέσει τον κύριο μοχλό ανάπτυξης για τις εξαγωγές θερμικού άνθρακα της Αυστραλίας, καθώς το 2018 οι εισαγωγές των χωρών στην ευρύτερη περιοχή αυξήθηκαν κατά 15%.

Από την πλευρά της, η Global Energy Monitor σημειώνει στην ανάλυσή της ότι η ανάπτυξη των ροών άνθρακα στην περιοχή ενδεχομένως να αυξηθεί σε πιο λογικά πλαίσια και προσθέτει ότι ο αριθμός των υπό κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μειώθηκε σημαντικά το α΄ εξάμηνο του έτους, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Φωτό: Alina Kuptsova/Pixabay

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.