Κένυα: Νέες σιδηροδρομικές γραμμές για τη μεταφορά προϊόντων

Κένυα: Νέες σιδηροδρομικές γραμμές για τη μεταφορά προϊόντων

166
Κένυα: Νέες σιδηροδρομικές γραμμές για τη μεταφορά προϊόντων

Τη νέα σιδηροδρομική γραμμή της εγκαινίασε η Κένυα, κόστους $1,5 δις, που συνδέει την πρωτεύουσά της, Ναϊρόμπι, με την πόλη Ναϊβάσα, στην πεδιάδα του Ριφτ. Στα σχέδια της αφρικανικής χώρας ήταν και η δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου, προσφέροντας κίνητρα σε πιθανούς επενδυτές (με σκοπό να ενισχυθούν οι εμπορευματικές μεταφορές), αλλά η έναρξη του έργου έχει καθυστερήσει.

Η νέα σιδηροδρομική γραμμή αποτελεί επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής που εγκαινιάστηκε το 2017 και συνδέει το Ναϊρόμπι με το λιμάνι της Μομπάσα, κόστους $3,2 δις. Και οι δύο γραμμές είναι κινεζικής κατασκευής και συνιστούν μέρος της πρωτοβουλίας της Κίνας «One Belt One Road». Η χρηματοδότηση της αναβάθμισης των σιδηροδρόμων προέρχεται από την τράπεζα Exim της Κίνας (Exim Bank of China).

Τον Απρίλιο, η Κίνα αρνήθηκε τη χρηματοδότηση της επέκτασης της γραμμής από τη Ναϊβάσα μέχρι την πόλη Μαλάμπα (στα σύνορα με την Ουγκάντα), συνολικού κόστους $3,7 δις. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Κένυας, James Macharia, αντ’ αυτού, θα αποκατασταθεί η υπάρχουσα γραμμή της Μαλάμπα που κατασκευάστηκε την εποχή της αποικιοκρατίας. Το κόστος της αποκατάστασης θα ανέλθει στα $210 δις.

Φωτό: Facundo Arrizabalaga/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.