Εορτασμοί της 192ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Εορτασμοί της 192ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

256
Εορτασμοί της 192ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Η Πύλος βρέθηκε για ακόμη μια χρονιά στο επίκεντρο όλου του κόσμου, τιμώντας και αναβιώνοντας ένα από τα ιστορικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος. Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος γιόρτασε την 192η επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, σε ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων μνήμης στις 18-20 Οκτωβρίου 2019.

Τις φετινές εκδηλώσεις εορτασμού, παρακολουθήσαν περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες, ενώ τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία και τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Η ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου, αναβίωσε για ακόμα μία χρονιά, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στο παλαιό λιμάνι της Πύλου, μέσα από την αναπαράσταση που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου – Νέστορος. Ο ουρανός έλαμψε και η ιστορική ναυμαχία ζωντάνεψε ξανά 192 χρόνια μετά, με τη συμμετοχή 5 σπάνιων παραδοσιακών ιστιοφόρων, του Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών (ένα εκ των οποίων χρονολογείται πριν από το 1900) και τη βοήθεια ειδικών οπτικοακουστικών μέσων και πυροτεχνημάτων. Αξίζει να αναφερθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Συλλόγου για τη Διάσωση και Διατήρηση της Παραδοσιακής Ναυπηγικής και Ναυτικής Τέχνης και Κληρονομιάς «Πρωτέας» και του αντιπροέδρου του κ. Νικολάου Βλαβιανού, ο οποίος σχεδίασε και κατασκεύασε ομοίωμα σκάφους εποχής με πλήρη εξαρτισμό για τις ανάγκες της αναπαράστασης παίζοντας το ρόλο της τουρκικής ναυαρχίδας. Ένα εντυπωσιακό σκηνικό, με ζωντανή αφήγηση, περίμενε τους επισκέπτες, με ένα καμβά εναέριων πυροτεχνημάτων να κλείνουν την εκδήλωση.

Πρόκειται για μια γιορτή που τιμά την ιστορία όλων των εθνών που συμμετείχαν, αλλά και των ανθρώπων που πέρασαν στην αθανασία βάζοντας την σφραγίδα τους για την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.