Η ευθύνη των εμπορικών πλοίων για τα πλαστικά απόβλητα των ωκεανών

Η ευθύνη των εμπορικών πλοίων για τα πλαστικά απόβλητα των ωκεανών

205
Η ευθύνη των εμπορικών πλοίων για τα πλαστικά απόβλητα των ωκεανών
Φωτό: Wu Hong/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι ένας μεγάλος αριθμός αποβλήτων στις ακτές ενός μη κατοικήσιμου νησιού στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, το οποίο συγκαταλέγεται στη συστάδα των νήσων Tristan da Cunha, ίσως προέρχεται από κινεζικά εμπορικά πλοία.

Για την εκπόνηση της έρευνάς τους, οι επιστήμονες συνέλεξαν χιλιάδες απόβλητα από το μικροσκοπικό αυτό νησί το 1984, το 2009 και το 2018. Μάλιστα η έρευνα, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), δείχνει ότι το 75% των μπουκαλιών ‒τα πλαστικά μπουκάλια αποτελούν την πιο κοινή μορφή ρύπανσης στο εν λόγω νησί‒ που συνελέγησαν από το νησί δεν προήλθαν από απευθείας ρίψη στις ακτές αλλά από ρίψη μεσοπέλαγα από πλοία κινεζικών συμφερόντων, σε πλήρη δυσαρμονία με τις διεθνείς οδηγίες για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αναμφίβολα, τα ευρήματα προκαλούν ανησυχία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα πλαστικά μπουκάλια χρειάζονται περίπου 500 χρόνια για να διασπαστούν.

Τέλος, ένας εκ των ερευνητών που πραγματοποίησε την εν λόγω μελέτη επιβεβαίωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ότι τα απόβλητα αυτά προέρχονται από πλοία και όχι από τη στεριά.

water-2655759_1920

Φωτό: Tkremmel/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.