Κόλπος της Γουινέας: «Καμπανάκι» για τα περιστατικά πειρατείας σε πλοία

Κόλπος της Γουινέας: «Καμπανάκι» για τα περιστατικά πειρατείας σε πλοία

271
Κόλπος της Γουινέας: «Καμπανάκι» για τα περιστατικά πειρατείας σε πλοία

O Κόλπος της Γουινέας εξακολουθεί να αποτελεί κόμβο υψηλού κινδύνου για περιστατικά πειρατείας και ένοπλων ληστειών σε πλοία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια των ναυτικών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του International Chamber of Commerce International Maritime Bureau’s (IMB) για το γ΄ τρίμηνο του έτους, το 86% των περιστατικών ομηρίας πληρωμάτων και το 82% των απαγωγών λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή.

Τον περασμένο Ιούλιο, ένα general cargo έπεσε θύμα πειρατείας, με αποτέλεσμα δέκα μέλη του πληρώματος να απαχθούν και να απελευθερωθούν τέσσερις εβδομάδες μετά. Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν τον Αύγουστο στο αγκυροβόλιο της Ντουάλα.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης του IMB είναι ότι όλοι οι τύποι πλοίων είναι πλέον ευάλωτοι σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

Ο Pottengal Mukundan, διευθυντής του IMB, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά αυτά είναι μειωμένα, ο Κόλπος της Γουινέας εξακολουθεί να ελκύει παράνομες δραστηριότητες, όπως η πειρατεία και οι απαγωγές μελών πληρωμάτων».

Άμεση ήταν η απάντηση της ECSA, η οποία με ανακοίνωσή της εκφράζει τις ανησυχίες της για την κατάσταση στον Κόλπο της Γουινέας καλώντας παράλληλα τους ευρωπαϊκούς φορείς να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους που επιχειρούν στην περιοχή.

Θετικό είναι τέλος το γεγονός ότι από τις αρχές του 2019 έχουν καταγραφεί 119 περιστατικά επιθέσεων σε πλοία από το IMB Piracy Reporting Centre (IMB PRC) έναντι 159 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.