Οι προκλήσεις της αστικοποίησης τις επόμενες δεκαετίες

Οι προκλήσεις της αστικοποίησης τις επόμενες δεκαετίες

135
Οι προκλήσεις της αστικοποίησης τις επόμενες δεκαετίες

Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε αστικές περιοχές. Το 2045, ο αστικός πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά 1,5 φορά και θα φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δράσουν γρήγορα, προκειμένου να σχεδιαστούν εγκαίρως οι αναγκαίες υποδομές και οι απαραίτητες υπηρεσίες, αλλά κυρίως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγασης των αυξανόμενων πληθυσμών που μετακινούνται στις πόλεις.

Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σκιαγραφεί τα ενδεχόμενα που θα προκύψουν λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού που ζει ή μετακινείται σταδιακά στις πόλεις.

Ο σημερινός πληθυσμός των αστικών περιοχών ανέρχεται σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια, ενώ έως το 2050 σχεδόν 7 στους 10 ανθρώπους θα κατοικούν σε πόλεις.

Καθώς πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται σε αστικούς ιστούς, η αστικοποίηση μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη εφόσον γίνει σωστή διαχείριση της παραγωγικότητας και δοθεί πεδίο δράσης σε νέες ιδέες και στην καινοτομία.

Η ταχύτητα και ο βαθμός αστικοποίησης που παρατηρείται γεννούν προκλήσεις, όπως η στέγαση και η σίτιση μεγάλων πληθυσμών, τα δίκτυα των μεταφορών και η παροχή εργασίας, ιδιαίτερα για τους σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε αστικές περιοχές. Οι πολεμικές συρράξεις ευθύνονται για το 60% των μετακινήσεων πληθυσμών από τις υπαίθρους στις πόλεις.

Επιπλέον, οι πόλεις συνιστούν σημαντικό παράγοντα όσον αφορά τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς σε αυτές καταναλώνονται τα 2/3 της ενέργειας και εξ αυτών εκλύεται το 70% των αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα, μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι κατοικούν σε παράκτιες περιοχές, με αποτέλεσμα να απειλούνται από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Η δημιουργία πόλεων βιώσιμων, δυναμικών, με αίσθημα ασφάλειας και με επίκεντρο τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτές απαιτεί εντατικές πολιτικές και συνεργασίες, αλλά δημιουργεί και επενδυτικές ευκαιρίες. Οι εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις έχουν έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προκειμένου να χαράξουν το μέλλον της ανάπτυξης των πόλεων.

Φωτό: Vlad Busuioc/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.