Ξηρασία απειλεί την παραγωγή σιτηρών στην Αργεντινή

Ξηρασία απειλεί την παραγωγή σιτηρών στην Αργεντινή

106
Ξηρασία απειλεί την παραγωγή σιτηρών στην Αργεντινή

Η παραγωγή σιτηρών στην Αργεντινή απειλείται από την παρατεταμένη ξηρασία που μαστίζει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Μετεωρολόγος του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες αναφέρει ότι σχεδόν το 1/5 των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στις αργεντίνικες πάμπας πλήττεται από ξηρασία τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι προβλέψεις για την παραγωγή σιταριού αναθεωρήθηκαν ήδη προς τα κάτω, στους 17 εκατ. τόνους, για την τρέχουσα χρονιά 2019/2020, έναντι 20 εκατ. τόνων με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Για το καλαμπόκι οι νέες προβλέψεις αναφέρουν παραγωγή 40 εκατ. τόνων, μειωμένη κατά 20% περίπου, ενώ, τέλος, για τη σόγια η παραγωγή αναθεωρήθηκε στους 50 εκατ. τόνους.

Η ξηρασία έπληξε το 30% της παραγωγής σιταριού, το 20% της παραγωγής σόγιας και το 25% της παραγωγής καλαμποκιού.

Η Αργεντινή υπέγραψε τον Σεπτέμβριο συμφωνία με την Κίνα, προκειμένου να εξάγει μεγάλες ποσότητες σόγιας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε ζωοτροφές του μεγαλύτερου καταναλωτή σόγιας παγκοσμίως. Η συμφωνία αυτή έρχεται εν μέσω της γνωστής εμπορικής κόντρας ΗΠΑ-Κίνας και ενδεχομένως να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς στον κλάδο των σιτηρών.

Στην Αργεντινή, η καλλιεργητική περίοδος για το σιτάρι ξεκινά τον Ιούλιο-Αύγουστο και η συγκομιδή στα τέλη του χρόνου, για το καλαμπόκι ξεκινά τον Σεπτέμβριο, ενώ για τη σόγια τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.