Τυφώνας πλήττει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Τυφώνας πλήττει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

415
Τυφώνας πλήττει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η Ασία φαίνεται πως αποτελεί εκ νέου «θύμα» ακραίων καιρικών φαινομένων επηρεάζοντας ίσως σημαντικά την ομαλή διεξαγωγή του διά θαλάσσης εμπορίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τυφώνας Mitag κατευθύνεται προς την Ταϊβάν ενώ αναμένεται να «χτυπήσει» την Ιαπωνία μέχρι τέλος της εβδομάδας αφού πρώτα κάνει αισθητή την παρουσία του στα ανατολικά της Κίνας και στα νότια της χερσονήσου της Κορέας.

Μάλιστα, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι η λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στην περιοχή ενδεχομένως επηρεαστεί «βραχυκυκλώνοντας» το διά θαλάσσης εμπόριο.

Σύμφωνα με το τελευταίο ανακοινωθέν της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ο Τυφώνας Mitag κινείται βόρεια – βορειοδυτικά με ταχύτητα 11 κόμβους ενώ η ταχύτητα των ανέμων στο εσωτερικό του φτάνει τους 100 κόμβους. Παράλληλα αναμένεται μικρή ενίσχυση της μέγιστης έντασης των ανέμων στους 105 κόμβους έως την 1η Οκτωβρίου και ώρα 00: 00 UTC.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Νορβηγικής Εταιρίας καιρού StormGeo βασιζόμενες στη μέθοδο ensemble και όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, ο τροπικός κυκλώνας Mitag από τις πρωινές ώρες της 1ης Οκτωβρίου θα αρχίσει να κινείται προς τα βόρεια, παράλληλα με τις ακτές της Κίνας ενώ από από τις 2 Οκτωβρίου θα υποβαθμιστεί σε Tropical Storm. Το πρωινό της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου αναμένεται το κέντρο του να περάσει πάνω από τη Νότια Κορέα με ριπές ανέμου 70 με 75 κόμβους. Αξίζει να σημειωθεί η ακτίνα της επικίνδυνης ζώνης έντασης ανέμων άνω των 34 κόμβων φτάνει τα 240 ναυτικά μίλια και «εισέρχεται» στο εσωτερικό της Κίνας αλλά καλύπτει επίσης και ολόκληρη τη Ταϊβάν.

sTORM GEO
Το σχήμα απεικονίζει την τροχιά του Τροπικού Κυκλώνας Mitag όπως φαίνεται στη εφαρμογή Bon Voyage System και βασίζεται στη μέθοδο ensemble της StormGeo. Με την καφέ σκούρα περιοχή απεικονίζεται η πιθανότερη τροχιά του τροπικού κυκλώνα ενώ με την κόκκινη γραμμή η επίσημη πρόγνωση της τροχιάς για τις επόμενες 96 ώρες.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.