Οι δράσεις της ΕΕ για την προστασία των ωκεανών

Οι δράσεις της ΕΕ για την προστασία των ωκεανών

38
Οι δράσεις της ΕΕ για την προστασία των ωκεανών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να παροτρύνει για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτόν τον λόγο, τον Νοέμβριο του 2018, η ΕΕ παρουσίασε τη στρατηγική της με στόχο τη μηδενική εκπομπή αερίων έως το 2050.

Η Συμφωνία του Παρισιού δεσμεύει την ΕΕ να περιορίσει τις εκπομπές της κατά 40% έως το 2030. Γι’ αυτό και η προεδρία στην ΕΕ του απερχόμενου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έθεσε ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο δράσης, προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα, έως το 2030, το 32% της ενέργειας που θα καταναλώνεται στην Ευρώπη θα προέρχεται από ΑΠΕ, ήτοι ενέργεια από τους ωκεανούς, αιολική κ.ά. Εφόσον τηρηθούν τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί, ο στόχος του 40% θα υπερκαλυφθεί, φτάνοντας το 45% όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών το 2030.

Παράλληλα, η ΕΕ σταθερά υποστηρίζει τη στενή σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ωκεανών μέσω της Στρατηγικής Διακυβέρνησης των Ωκεανών. Ήδη, μάλιστα, έχει θεσπίσει τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, με σκοπό την προστασία των παράκτιων βιοτόπων (κοραλλιογενείς υφάλους, μαγκρόβια δάση, υγροτόπους), περιορίζοντας την ανθρώπινη δράση και δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές για την προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από τις θάλασσες. Το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε τον στόχο του 10% σχετικά με τη δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, δύο χρόνια νωρίτερα από τον στόχο του 2020 που είχε τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Φωτό: Falco/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.