Brexit: Οι εξαγωγές το σημαντικότερο πρόβλημα για την Μεγάλη Βρετανία

Brexit: Οι εξαγωγές το σημαντικότερο πρόβλημα για την Μεγάλη Βρετανία

233
Brexit: Οι εξαγωγές το σημαντικότερο πρόβλημα για την Μεγάλη Βρετανία

1 στις 5 βρετανικές επιχειρήσεις δηλώνουν έτοιμες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ σχεδόν 3 στις 4 αισθάνονται πως έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν.

Αναλυτής του Oxford Economics αναφέρει ότι μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να μειώσει τους δασμούς που επιβάλλει στις εισαγωγές του, για τις εκτός ΕΕ χώρες, ως αντιστάθμισμα στους δασμούς που θα επιβληθούν σε ορισμένες εισαγωγές από χώρες της ΕΕ.

Το 18% των εισαγωγών από την ΕΕ αναμένεται να επηρεαστούν από νέους δασμούς, αυξάνοντας στο 87% το ποσοστό των συνολικών εισαγωγών της Μεγάλης Βρετανίας στις οποίες επιβάλλονται δασμοί – από 82% σήμερα.

Οι εξαγωγές αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι βρετανικές επιχειρήσεις στην μετά-Brexit εποχή, καθώς η Βρετανία θα αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιβολή δασμών, ελέγχων και γραφειοκρατίας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν προβλήματα στις εξαγωγές του ΗΒ.

Η Barclays εκτιμά ότι σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ποτά στην Μεγάλη Βρετανία ίσως φτάσουν το 27%. Οι συνολικές εισαγωγές τροφίμων και ποτών πέρυσι ανήλθαν σε 48 δις λίρες, προερχόμενες κυρίως από την ΕΕ.

Οι συνολικές βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ αποτέλεσαν το 44%, ήτοι 274 δις λίρες, ενώ οι εισαγωγές από την ΕΕ έφτασαν τα 341 δις λίρες.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ενιαία Αγορά θα χάσει την πρόσβαση όχι μόνο στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.