Η Αμερική μπροστά στις προκλήσεις του διεθνούς εμπορίου

Η Αμερική μπροστά στις προκλήσεις του διεθνούς εμπορίου

89
Η Αμερική μπροστά στις προκλήσεις του διεθνούς εμπορίου

Oι κλιμακούμενες εμπορικές διενέξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επηρεάζουν αρνητικά τόσο τις εμπορευματικές ροές όσο και το διεθνές επενδυτικό κλίμα και άρα την παγκόσμια οικονομία. Οικονομίες όπως της Παραγουάης, του Μεξικό και της Βολιβίας αποτελούν τις πλέον «ευάλωτες» στη Λατινική Αμερική, οι οποίες αναμένεται να πληγούν σφόδρα από την διολίσθηση του διεθνούς εμπορίου, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της   Moody’s Investors Service.

Η χαμηλή ζήτηση για τις εξαγωγές της Βολιβίας, αναμφίβολα θα επηρεάσει το ισοζύγιο εισροών-εκροών της χώρας, η οποία ήδη ταλανίζεται από υψηλά ελλείμματα, συμπαρασύροντας και τα ρευστά της διαθέσιμα, τονίζει η Samar Maziad, πρόεδρος της Moody’s Investors Service.

Παράλληλα, οι προοπτικές για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα επηρεάσουν σημαντικά και την οικονομία του Μεξικό, οι προοπτικές της οποίας είναι μάλλον ανησυχητικές. Στη Παραγουάη, ο αντίκτυπος στον πιστωτικό τομέα θα περιοριστεί δεδομένου ότι την ίδια στιγμή η «εξάρτησή» της από το διεθνές περιβάλλον περιορίζεται.

Στην έκθεσή σημειώνεται επίσης ότι η μειωμένη εισαγωγική ζήτηση της Κίνας θα δράσει καταλυτικά για την εξαγωγική δραστηριότητα τόσο της Χιλής όσο και του Περού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 53% των εξαγωγών χαλκού της Χιλής προορίζονται για τον ασιατικό γίγαντα. Από την άλλη, το Περού αντιπροσώπευσε το 15% όλων των εξαγωγών μεταλλευμάτων από τη Λατινική Αμερική προς την Κίνα μεταξύ 2000 και 2017.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.