FAO: μείωση για τις τιμές εμπορευμάτων διατροφής

FAO: μείωση για τις τιμές εμπορευμάτων διατροφής

65
FAO: μείωση για τις τιμές εμπορευμάτων διατροφής

Οι παγκόσμιες τιμές αγροτικών εμπορευμάτων διατροφής μειώθηκαν τον Αύγουστο, οδηγούμενες κυρίως από μεγάλες μειώσεις στις τιμές σιτηρών και ζάχαρης, αναφέρει με πρόσφατη έκθεσή της ο Food and Agriculture Organization (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.

Πιο συγκεκριμένα ο Food Price Ιndex του FAO (FFPI) άγγιξε τις 169,8 μονάδες, παρουσιάζοντας μείωση 1,1% σε σχέση με τον Ιούλιο.

Ο FFPI ουσιαστικά συνιστά ένα μέτρο της μηνιαίας μεταβολής των παγκόσμιων τιμών πέντε ομάδων εμπορευμάτων διατροφής (κρέας, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζάχαρη, φυτικό έλαιο) και προκύπτει από τον μέσο όρο των επιμέρους δεικτών τιμών των εμπορευμάτων αυτών.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών ζάχαρης μειώθηκε κατά 4%, λόγω κυρίως της υποχώρησης του Βραζιλιάνικου νομίσματος ρεάλ αλλά και των προοπτικών για μεγαλύτερες εξαγωγές από Ινδία και Μεξικό.

Ο αντίστοιχος δείκτης για τα σιτηρά σημείωσε μηνιαία μείωση 6,4% καθώς οι τιμές κριθαριού μειώθηκαν αισθητά λόγω των εκτιμήσεων για σημαντικά αυξημένες συγκομιδές στις ΗΠΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τιμές σιταριού, οι οποίες επίσης δέχτηκαν πιέσεις τον Αύγουστο. Αντιθέτως, ο δείκτης για τα γαλακτοκομικά αυξήθηκε οριακά κατά 0,5% από τα επίπεδα Ιουλίου.

Τέλος ο FAO εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2019 θα αγγίξει τους 2.708 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 22 εκατ. τόνους ή 2,1% σε σχέση με το 2018.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.